Nimi pilasi Hesburgerin suosikkihampurilaisen: "Se floppasi"

Hesburgerin hampurilaisravintola Helsingissä.
Hesburgerissa ei enää tätä nykyä myydä fetahampurilaisia. Lehtikuva

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, minkä vuoksi aikoinaan suosittu fetahampurilainen katosi Hesburger-pikaruokaravintoloista?

Vuosien saatossa Hesburger-hampurilaisketjulla on ollut lukuisia kampanjatuotteita – joista osa on ollut erityisen suosittuja. Onnistumisten lisäksi rohkeasti uutuustuotteita suomalaisille tarjonnut ketju on joutunut kuitenkin kohtaamaan myös pienimuotoisia pettymyksiä. Hesburgerin varatoimitusjohtaja Jari Vuoti muistaa kirkkaasti tapahtumat, jotka johtivat aikoinaan suositun fetahampurilaisen valmistuksen päättymiseen.

Uusi nimi vesitti fetahampurilaisen suosion

Vuoti muistelee aikoinaan menestynyttä fetahampurilaista, jonka nimestä jouduttiin luopumaan tiukentuneiden EU-säännösten vuoksi. Siihen asti fetahampurilainen oli ollut hurjan suosittu.

– Meidän fetahampurilaisemme oli aikoinaan hyvin suosittu. Kun EU:ssa päätettiin, että vain kreikkalaista fetaa saa kutsua fetaksi ja muita fetajuustoina aiemmin tunnettuja juustoja piti kutsua salaattijuustoiksi, kohtasimme ongelman, Vuoti muistelee.

Uusien säännösten vuoksi suosikkihampurilaisen nimi muuttui säännösten vaatimusten painostamana huomattavasti pidemmäksi ja hankalammaksi. Nimenmuutoksen vaikutusta suosikkituotteen menekkiin ei voitu olla huomaamatta Hesburgerilla.

– Hampurilaisen uusi nimi oli Kreikkalainen kanahampurilainen – ja se floppasi, Vuoti kertoo.

Hampurilaisen nimellä on merkitystä

Vuosikymmeniä Hesburgerilla työskennellyt Vuoti huomauttaa, että fetahampurilaisen kohtalo oli esimerkki siitä, kuinka tärkeä osa tuotteen menestystä osuva nimi onkaan. Tästä syystä uutuushampurilaisten nimiä harkitaan Suomessa äärimmäisen tarkkaan.

– Tuotenimi on vaikea ja erittäin merkityksellinen asia. Pelkkä nimi voi vaikuttaa niin, että asiakas ei koskaan valitse tuotetta, Vuoti kertoo.

– Tuotteen nimen pitäisi kuvata sitä tuotetta mahdollisimman hyvin, Vuoti tarkentaa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.