Netistä tilatussa ruoassa piilee lihomisriski

ruokaa-netista
Erityisesti mobiiliapplikaatioissa saattaa piillä epäterveellisten valintojen riski.

Vaatteita ja esimerkiksi elektroniikkaa on tilattu netistä paljon jo vuosikausia, mutta myös ruoan tilaaminen verkosta on yhä yleisempää.

Erilaisia ruokaa myyviä verkkokauppoja on jo useita. Esimerkiksi pizzan tilaaminen netistä alkaa olla monelle pizzan ystävälle jo arkipäiväistä. Tapaan liittyy silti The Huffington Postin mukaan lihomisriski.

Tutkimusten mukaan netistä tilatessa asiakas päätyy hyvin usein tilaamaan sekä enemmän että runsaskalorisempaa ruokaa.

Ilman ihmiskontaktia tehty tilaus on usein epäterveellinen

Vuonna 2012 yhdysvaltalainen pizzeria selvitti, että netistä tilatuissa ruoissa oli jopa kuusi prosenttia enemmän energiaa kuin puhelimitse tilatuissa. Tutkimuksen tehnyt Ryan McDevitt huomauttaa, että se tarkoitti keskimäärin sataa kilokaloria annosta kohden.

McDevitt kertoo, että verkosta tilataan enemmän ruokaa siksi, että näin toimiessa ihmiskontaktit jäävät pieniksi. Hän toteaa, että vaille ihmiskontaktia jäävässä tilauksessa asiakas tilaa häpeilemättä sen, mitä haluaa. Tarjoilijan, oli se sitten puhelimen päässä tai paikan päällä, läsnä ollessa asiakkaat tekevät terveellisempiä valintoja ilmeisesti välttääkseen häpeää.

– Sosiaalisen paineen ollessa läsnä tilanteessa, kun ruokaa tilataan, ihmisen käytös saattaa muuttua, McDevitt sanoo The Huffington Postille.

Näytön takana ihminen saattaa olla rehellisempi itselleen

Toisen tutkimuksen mukaan ihmisen käytös muuttuu, kun hän on erottanut itsestään muusta maailmasta pysyttelemällä ruudun takana. Esimerkiksi liiallinen alkoholinkäyttö tunnustettiin lääkärille herkemmin tekstiviestillä kuin puhelimessa.

Yhdysvaltalainen pikaruokaketju Chili’s on hankkinut ravintoloihinsa tablettietokoneita. Chili’s:stä kerrottiin The Huffington Postille, että tabletteja käyttävät asiakkaat useimmiten tilasivat enemmän – etenkin jälkiruokaa.

Ravintoloiden omat puhelinapplikaatiot saattavat olla suurin aiheeseen liittyvä ongelma. Puhelimen näytön tila on rajallinen ja applikaatioita suunnitellessa ravintolat voivat itse karsia asiakkaalle näkyvää ruokalistaa mielensä mukaan. On siis olemassa riski, että puhelinapplikaatiossa on vähemmän ja epäterveellisempiä vaihtoehtoja.

LUE MYÖS:

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja