Mainos

Nämä asiat sinun tulisi aina muistaa, kun ostat ja valmistat perunoita

Insider-sivusto koosti yhteen kokkien parhaat vinkit perunoiden valmistukseen. Muista tämä listaus aina, kun ostat ja valmistat pottuja!

Videolla ohje varhaisperunoiden keittämiseen!

Miten valmistetaan täydellisiä perunoita? Insider-sivusto pyysi ammattilaiskokkeja kertomaan tärkeimmät vaiheet perunoiden valmistuksessa. Kun toimit näin, saat takuulla hyviä pottuja.

Valitse oikea lajike

Tietyt perunalajikkeet sopivat paremmin tiettyihin ruokiin kuin toiset. Varmista ensin, sopiiko ruokalajiin jauhoinen vai kiinteä perunalajike. Jos olet soseuttamassa perunaa tai valmistamassa esimerkiksi ranskalaisia, valitse tärkkelyspitoinen, jauhoinen lajike.

Jos taas teet keittoa, pataa tai vaikka perunasalaattia, kiinteä ja vähän tärkkelystä sisältävä peruna sopii tarkoitukseen paremmin.

Valitse kaupasta laadukkaita ja ”siistejä” perunoita

Kaupan perunalaarista kannattaa napata pussiin vain laadukkaita ja yleisilmeeltään ”siistejä” perunoita. Älä siis valitse kolhiintuneita pottuja tai perunoita, jotka ovat alkaneet jo itää. Perunoiden tulee myös tuntua kädessä kiinteiltä, ei pehmenneiltä.

Säilytä perunat viileässä ja pimeässä

Perunat viihtyvät parhaiten valolta suojattuna, viileässä paikassa. Liikaa valoa saadessaan pottuihin alkaa muodostua vihreää väriä. Se kielii siitä, että perunoissa voi olla vatsanpuruja aiheuttavaa glykoalkaloidia nimeltä solaniini.  Perunakellari onkin potulle paras säilytyspaikka.

Voiko perunoita sitten säilyttää jääkaapissa? Jääkaappisäilytyksessä piilee yksi riski: Säilytätkö perunoita jääkaapissa? Moni ei tiedä, mitä siitä voi seurata

Perunat voi esivalmistella: Kuori valmiiksi ja laita kylmään veteen

Perunoita ei yleensä kannata kuoria, ennen kuin ne aikoo valmistaa ruoaksi. Potut nimittäin alkavat hapettua ja muuttua pinnaltaan ruskeiksi, jos jätät ne kuorimisen jälkeen pitkäksi aikaa seisomaan. Jos et pysty valmistamaan kuorittuja perunoita heti, laita ne kylmään veteen odottelemaan ruoanlaittoa. Näin perunat voi esivalmistella vaikka jo muutamaa tuntia ennen ruoanlaittoa.

Mausta perunat suolalla, kun ne ovat lämpimiä

Perunat kannattaa aina maustaa lämpiminä, sanoo kulinaarisessa instituutissa työskentelevä kokki Palak Patel. Tämä johtuu siitä, että perunat ovat hyvin tärkkelyspitoisia ja vaativat vahvemman suolauksen kui monet muut vihannekset.

 – Lämpö auttaa kuljettamaan suolan perunan ytimeen. Ei ole ideaalia suolata kylmiä perunoita, Patel sanoo.

Vältä yleistä perunamuusimokaa

Keittiömestari Byron Halliburton muistuttaa Insider-sivustolle, että perunamuusin valmistaminen tulisi aina aloittaa laittamalla potut kylmään veteen. ”Raakaa tärkkelystä” ei tulisi Halliburtonin mukaan koskaan laittaa kiehuvaan veteen.

Aloita sen sijaan pottujen valmistaminen kylmässä vedessä, lisää suolaa ja keitä. Kun perunat kiehuvat, lämmitä sillä aikaa maitoa tai kermaa ja voita pienessä kattilassa.

 – Kun on aika yhdistää ainekset, kaiken pitäisi olla kuumaa. Soseuta perunat, lisää kuuma maitoseos ja sekoita, kunnes muusi on tasaista ja silkkistä.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja