Näitä ruokia suomalaiset varusmiehet inhoavat: "Pakko se on vähän siedättää"

shutterstock_134259086
Maksakastike ei kuulu suomalaisten varusmiesten suosikkeihin. Shutterstock

Varusmiehille tarjotaan Suomessa päivän aikana aamupalan ja iltapalan lisäksi kaksi lämmintä ateriaa. Kaikki päivän aikana tarjotut ateriat eivät kuitenkaan kuulu varusmiesten suosikkeihin – mutta miksi niitä silti tarjotaan?

Varusmiespalvelustaan Puolustusvoimissa suorittavien suomalaisten ruokailurutiineista huolehtii Leijona Catering -niminen yritys. Leijona Cateringin keittiömestari Jaakko Sauvola kertoi Makuja.fi-sivustolle, että varusmiesten ruokailun miettiminen on valtava palapeli, jonka pohjana pidetään ravitsemussuosituksia.

– Raamit tulevat ravitsemuksesta. Se on ensimmäinen asia, Sauvola kertoo.

Perinneruoat kunniaan

Armeijassa pyritään tarjoamaan varusmiehille mahdollisimman paljon suomalaista perinneruokaa perinteiden vaalimiseksi. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että varusmiesten lautasilta löytyisi vielä tänäkin päivänä esimerkiksi veripalttua. Sen sijaan mielipiteitä jakavia kaali- ja maksaruokia pyritään negatiivisesta palautteesta huolimatta tarjoilemaan asepalvelustaan suorittaville silloin tällöin.

– Siinä on hieno tilaisuus Leijona Cateringille vaikuttaa yhteen kokonaiseen sukupolveen, että edes kerran elämässään maistetaan maksaa ja kaalia, vaikka sitten vähän väkisin, Sauvola toteaa.

– Pakko se on vähän siedättää, Sauvola hymyilee.

Varusmiehille on viime vuosina tarjoiltu kokeiluluonteisesti kaalipataa, kaalikääryleitä, maksa-pekonikastiketta ja maksapihvejä. Vastaanotto on ollut vaihtelevaa myös näistä kammoksutuista raaka-aineista valmistettujen ruokien kohdalla.

– Kaalipata on iso ei, mutta kaalikäryleet menevät (kaupaksi) vähän paremmin. Maksakastike tai maksapekonikastike ei kelvannut myöskään. Otimme sitten maksapihvin listoille ja ne menevät paremmin, Sauvola listaa.

"Kaalikääryleissä ei ole mitään vikaa"

Keittiömestari huomauttaa, että ongelma ei suinkaan ole se, että kammoksutuista raaka-aineista valmistetuissa ruoissa olisi jotain vikaa. Tietyt ruoat eivät yksinkertaisesti kelpaa varusmiehille todennäköisesti siksi, että ne ovat vieraita makuja. Tästä syystä Sauvola puhuu sen puolesta, että jatkossakin asepalvelustaan suorittaville tarjoiltaisiin monipuolisesti erilaisia perinneruokia.

– Esimerkiksi kaalikääryleissä ei ole mitään vikaa. Ei haittaa, jos niitä syö sen muutaman kerran intin aikana, Sauvola toteaa.

– Ei täällä kuitenkaan väkisin ruveta mitään veripalttua syöttämään, koska ei se ole enää nykyaikaa, Sauvola toteaa.

Yksinkertaisimmat kotiruoat kovassa huudossa

Jo vuosien ajan varusmiesten kestosuosikkien joukossa ovat keikkuneet tietyt yksinkertaiset ruokalajit. Kiistatonta ykkössijaa pitää klassikko, hernekeitto.

– Hernekeitto se on, vaikka sitä on joka torstai.

Muilla suosikkiruoilla on yksi yhdistävä tekijä: yksinkertaisuus.

– Sitten on makaronilaatikot, lasagnet, uunimakkarat , makkarakastikkeet ja jauhelihakastikkeet. Ihan siis kaikista yksinkertaisimmat kotiruoat, Sauvonen summaa.

Moni varusmies söisi kaikkein mieluiten suosikkiruokaansa vaikka koko asepalveluksen ajan.

– Tulee toivomuksiakin, että miksei voisi vaan aina olla uunimakkaraa ja makaronilaatikkoa, mutta kyllä siitäkin jossain vaiheessa tulisi sanomista, Sauvonen hymyilee.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja