Näin saat ruoat säilymään jääkaapissa pidempään

Shutterstock

Oikeilla vinkeillä ruoat säilyvät jääkaapissa entistä pidempään syömäkelpoisina.

Ruokaa on välillä haastavaa valmistaa juuri oikeaa määrää – ja välillä on erityisen kätevää valmistaa useamman päivän lounaat tai päivälliset yhdellä kertaa. Välttävällä vaarallista lämpötilaa ja noudattamalla tarkkuutta ruokien viilentämisessä voi ruoat saada säilymään jääkaapissa syömäkelpoisina entistä pidempään.

Vaarallinen lämpötila

Tietyssä lämpötilassa bakteerit kasvavat hyvin ja tätä tietoa kannattaa käyttää hyväksi silloin, kun ruokaa on tarkoitus säilöä jääkaapissa vielä valmistamisen jälkeen. Noin 4–60 asteessa ruoan lämmittäminen on erityisen riskaabelia, sillä ruoka säilyy parhaiten joko kylmemmässä tai lämpimämmässä lämpötilassa.

Kuumennetut ruoat olisi syytä siirtää jääkaappiin kahden tunnin kuluessa siitä, kun ne on otettu pois liedeltä tai uunista. Kahden tunnin jälkeen bakteerit alkavat viihtyä ruoissa turhan hyvin.

Kylmässä säilytettäviä tuotteita olisi sitä vastoin suojeltava aktiivisesti lämmöltä. Sen jälkeen, kun tuotteiden lämpötila nousee yli neljän asteen, alkavat bakteerit kasvaa niissä aktiivisemmin.

Nopea viilennys

Jotta bakteerien kasvun saisi minimoitua, olisi tärkeää, että annoksen lämpötila laskisi mahdollisimman nopeasti alle neljän asteen. Suuri kattilallinen ruokaa jäähtyy aina hitaammin kuin useampi pienikokoinen ruoalla täytetty astia. Jakamalla ruoat pienempiin annoksiin heti valmistamisen jälkeen voi nopeuttaa ruoan jäähtymistä.

Suojaa annokset ilmalta

Jääkaapissa tai pakastimessa säilytetyt ruoka-annokset on tärkeää pakata ilmatiiviisti. Ilmatiivistä pakkaamista puoltavat useat syyt: ilmatiivis astia pitää bakteerit loitolla, estää kosteyden pääsyn pakkauksiin ja estää erilaisia hajuja tarttumasta tuotteisiin.

Oikea säilytysaika

Oikein säilytettyinä lihattomat tai hieman lihaa sisältävät kypsennetyt ruoka-annokset säilyvät syömäkelpoisina jääkaapissa tavallisesti noin 3–4 päivää. Ennen jääkaapissa säilytetyn ruoan syömistä on kuitenkin poikkeuksetta tehtävä aistinvarainen tarkastus, jotta voi varmistua siitä, ettei ruoka haise tai maistu kummalliselta. Epäilyn herätessä ruokaa ei kannata syödä.

Pakastimessa ruoka-annokset säilyvät syömäkelpoisina yleensä 3–4 kuukautta. Pakastusajan pidetessä ruoista saattaa kuitenkin kadota kosteutta ja makua.

Osittainen lähde: Blackdoctor

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.