Näin paljon suomalainen varusmies syö päivän aikana

Hernekeitto on suomalaisten varusmiesten kestosuosikki.

Kasvavat nuoret tarvitsevat paljon energiaa, ja armeijassa tämä korostuu, kun päivät ovat täynnä aktiviteetteja. Tiesitkö, kuinka paljon suomalainen varusmies syö yhden päivän aikana?

Leijona Cateringin keittiömestari Jaakko Sauvola on aktiivisesti mukana suomalaisten varusmiesten ruokailun suunnittelussa. Ravitsemussuositusten mukaan suunniteltavissa aterioissa on otettava huomioon fyysisiin suorituksiin joutuvien nuorten energiantarve, joka nousee jatkuvien liikuntasuoritusten myötä.

Suomalainen varusmies syö 3400–3500 kilokaloria päivässä

Varusmiesten ravitsemuspalveluista vastaava Leijona Catering suunnittelee päivän ateriat tarkkaan ja viimeisimpien ravitsemussuositusten mukaan. Tämän lisäksi on otettava huomioon tarjoiltavien annosten proteiini- ja kuitumäärät. Energiansaannin tavoitetaso yltää usein tavallisenakin päivänä korkealle.

– Varuskuntaruokailussa se on noin 3400–3500 kilokaloria päivässä, Sauvola kertoo.

Varusmiesten ruokailun suunnittelussa otetaan huomioon myös se, että ulkoilma lisää ruokahalua. Myös annoskoot ovat suurempia silloin, kun tiedetään, että ateria nautitaan maastossa.

– Maastossa se on enemmän: 3800 kilokaloria päivässä, Sauvola toteaa.

– Ulkona se ruoka maistuu ihan kenelle tahansa vähän enemmän, Sauvola huomauttaa.

Kun kyse on taisteluharjoituksien aikana nautituista aterioista, sisältävät ne usein vielä tavallista enemmän energiaa.

– Sitten on erikseen vielä taistelumuonat ja silloin kilokalorit pyörivät siinä neljässä tuhannessa kalorissa, Sauvola kertoo.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja