Näin fileoit kalan oikein – katso selkeät ohjeet!

filee2
Särkikalan fileointi on helppoa. (C) Juha Metso (C) Juha Metso

Tutkija ja biologi Kari Nyberg näytti Gastromessuilla, miten särkikala fileoidaan oikein. Katso mallia videolta!

Kun särkifileet on irrotettu ja vatsaevä ja kylkiruoto poistettu, on filee jo käyttökelpoista herkkua. Jos filee on suomustettu, sen voi laittaa pannulle paistumaan.

– Ei muuta kuin voita pannulle ja pannuun aika kova lämpö. Paista filee melkein kypsäksi ja valele sitten voisulalla, kalatutkija Kari Nyberg vinkkaa. 

Jos kalaa ei ole suomustettu, nahan saa irti pitämällä haarukkaa pyrstön kohdalla ja vetämällä veitsen rauhallisesti nahan ja kalan lihan välistä kohti kalan päätä. 

Särjestä saat myös herkullista graavikalaa, jota moni on luullut maistaessaan siiaksi. 

– Kuivaa fileet ja laita ne teräsvuokaan. Laita vuokaan mukaan karkeaa suolaa, vähän pippuria, loraus jaloviinaa ja pikkuisen hunajaa ja anna tekeytyä 6–8 tuntia. Pyyhi marinadi pois ja käännä fileet ylösalaisin liemeen ja anna jälleen tekeytyä 6–8 tuntia. Leikkaa sen jälkeen fileet ohuiksi siivuiksi. 


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.