Proteiineilla suuria eroja – valinta vaikuttaa myös elinikään

proteiini
Shutterstock

Eläinperäisten proteiinien syöminen nostaa kuoleman riskiä.

Tuoreen tutkimuksen mukaan lihaa syövien riski kuolla ennenaikaisesti on suurempi kuin vegaaneilla. Jättitutkimus osoittaa, että jokainen kolmen prosentin kasvu kasviproteiinin saannissa pienentää kuoleman riskiä kymmenellä prosentilla. Sydänperäisen kuoleman riskiä eläinproteiinin vaihtaminen kasviproteiineihin pienentää 12 prosentilla. 

Vastaavasti eläinperäisen proteiinin saannin lisääminen kymmenellä prosentilla nostaa kuoleman riskiä kahdella prosentilla ja sydänperäisen kuoleman riskiä kahdeksalla prosentilla. Eläinperäisiin proteiineihin luetaan liha, kala, kananmunat ja maitotuotteet.

Suurin kuolemanriski oli eläinproteiineja syövillä henkilöillä, jotka olivat ylipainoisia ja jotka tupakoivat ja käyttivät reilusti alkoholia sekä liikkuivat vain vähän. 

Terveimpien henkilöiden kohdalla yhteyttä ei näkynyt, mikä selittynee sillä, että he valitsevat lautaselleen paljon kalaa ja siipikarjanlihaa punaisen ja prosessoidun lihan sijasta. 

Tutkimus julkaistiin JAMA Internal Medicinessa

Lähde: Mirror

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!