Suklaamunista on tullut keskeinen osa pääsiäisen viettoa, mutta oletko ikinä pohtinut, mistä perinne on syntynyt?
Pääsiäismunien perinne on levinnyt Länsi-Eurooppaan kristinuskon myötä, mutta traditiolla on pakanalliset juuret. Brittiläisen Cadburyn konditorian mukaan kananmuna symboloi hedelmällisyyttä, jälleensyntymistä sekä uutta elämää, joten se valjastettiin olemaan vertauskuvana myös Jeesuksen kuolleista nousemiselle.
Alun perin lahjaksi annettiin vain värikkäästi koristeltuja kanan tai ankan munia ja suklaa astui kuvioihin vasta 1600- ja 1700-luvuilla. Tällöin lahjaksi saatettiin antaa munan muotoisia leluja, joista osa oltiin täytetty suklaalla.
Maitosuklaa teki pääsiäismunistakin suosittuja
Suklaisia pääsiäismunia alettiin tekemään Ranskassa ja Saksassa 1800-luvun alussa, mutta ennen kuin muottitekniikka massatuotetuille pääsiäismunille kehittyi, munat eivät olleet suinkaan onttoja, vaan täyttä suklaata.
Onttojen suklaamunien tuotanto oli hyvin hidasta, sillä tekniikkana oli sivellä suklaata muotin reunoille – yksi kerrallaan.
Cadburyn ensimmäiset suklaamunat tehtiin tummasta suklaasta, jonka täytteenä oli sokeroituja manteleja. Suklaisten pääsiäismunien suosio nousi kuitenkin ilmeisesti vasta maitosuklaan tultua markkinoille vuonna 1905.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.