Laihtuminen voi olla äärimmäisen helppoa – muuta ruokavaliotasi näin

Vihanneslautanen
Shutterstock

Terveellinen syöminen ja hoikentuminen on äärimmäisen helppoa: vaihda osa annoksesi hiilihydraateista ja lihasta alla mainittuihin tuotteisiin.

Haluatko pudottaa pari kiloa vyötäröltäsi? Pieni muutos ruokavaliossa saa aikaan ihmeitä. Tarkastele kriittisesti lautasmalliasi: koostuuko se pastasta, lihasta, vaaleasta leivästä ja einesruoasta? Ei ole ihme, että kiloja on päässyt kertymään. 

Mukavinta tässä on se, että terveellinen ruoka maistuu myös hyvältä. Kesällä esimerkiksi kotimaiset sienet ovat kuuminta sesonkiruokaa. Sienet ovat herkullisen makuisia ja todella vähäkalorisia, ellet lisää kastikkeeseen kuohukermaa ja voita. Myös grillatut vihannekset ja raikkaat keitot ovat terveellisiä, täyttäviä ja hyvänmakuisia. 

Näitä raaka-aineita sinunkin kannattaisi syödä enemmän!

1. Parsakaali

Parsakaalin terveysvaikutukset on todettu merkittäviksi monissa tieteellisissä tutkimuksissa. Ensinnäkin se sisältää paljon kuitua ja huomattavan määrän C-vitamiinia. Sadassa grammassa parsakaalia on yli 150 prosenttia päivittäisesti C-vitamiinin tarpeestasi. Siinä on myös rautaa, A-vitamiinia, K-vitamiinia, B-vitamiinia ja fosforia. Parsakaali on myös tunnettu diabetesta, sydänsairauksia ja syöpää ehkäisevistä vaikutuksistaan.

Jos tässä ei ole riittävästi syitä napostella hieman parsakaalia lounaalla, ajattele edes sitä, että parsakaalissa on minimaalisen vähän kaloreita: vain 35 kaloria sataa grammaa kohden. 

2. Peruna

Perinteinen peruna sisältää runsaasti hyödyllisiä ravintoaineita: D-vitamiinia, C-vitamiinia, rautaa, B6-vitamiinia, magnesiumia ja kaliumia. Peruna täyttää vatsan ja on lisäksi todella edullista. 

3. Sienet

Sienten yksi parhaita puolia on, että niissä ei ole juuri lainkaan kaloreita. Yhdessä herkkusienessä on tasan kaksi kaloria. Uskomatonta, eikö? Lisäksi sienet parantavat vastustuskykyä ja aineenvaihduntaa, sillä niissä on B-vitamiinia ja jodia.

Ahkera sienestäjä kerää loppukesästä itselleen hyvän varaston sieniä koko talveksi. Sieniä voi mainiosti pakastaa ja käyttää vasta monen kuukaudenkin kuluttua.

4. Raparperi

Raparperi on vähäkalorinen ja hyvänmakuinen vihannes, josta syntyy monenlaisia raikkaita jälkiruokia ja mehuja. Raparperi auttaa muun muassa uupumukseen ja näön pysymiseen normaalina. 

5. Pavut ja linssit

Pavut ja linssit sisältävät valtavan määrän proteiinia ja täyttävät vatsan pitkäksi aikaa. Lisäksi ne ovat helliä ruoansulatukselle ja vatsalle. Monissa papulajeissa on myös elimistölle hyödyllisiä kivennäisaineita, foolihappoa, rautaa ja B-vitamiinia. Tiesitkö, että papuja idättämällä moninkertaistat papujen sisältämät ravintoarvot? Idätetyt pavut sopivat hyvin esimerkiksi lounassalaatin täytteeksi. 

6. Avokado

Avokadossa on runsaasti keholle hyödyllisiä pehmeitä rasvoja. Siinä on myös paljon kaliumia, jolla on hyvä vaikutus sydämesi ja lihastesi toiminnalle. Avokadossa on myös elimistölle elintärkeitä kuituja. Yhdessä avokadossa on noin 100 kaloria, joten se ei rasvaisuudestaan huolimatta ole kovin lihottava ruoka. Laita avokadoa voileivän päälle epäterveellisten einesleikkeleiden sijasta. Myös maku on paljon mehukkaampi!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja