Kuluttaja: Vertailu paljasti karun totuuden Suomessa myytävistä kauraleivistä

Kuva: Colourbox

Kuluttaja-lehti vertaili suomalaiskaupoissa myytäviä kauraleipiä ja huomasi, että leivät sisältävät todellisuudessa enemmän vehnää.

Monissa kauraleivissä on yllättävän vähän kauraa. Kuluttaja vertaili 15 kauraleipää, joista suurimmassa osassa kauraa on alle neljännes raaka-aineista. Viljan osuudestakin kauraa on useissa leivissä selvästi alle puolet. Monissa leivissä on kauran sijaan runsaasti vehnäjauhoa.

Vähiten kauraa Pirkan kauraviipaleissa

Viidessä leivässä ei ole muita viljoja kuin kauraa. Näistä kaurapitoisin on Vaasan 100 % kauraleipä, jossa kauraa on 73 prosenttia kaikista raaka-aineista. Vähiten kauraa on Pirkka kauraviipaleissa. Pirkassa kauraa on kaikista raaka-aineista vain 8,5 prosenttia ja viljan osuudesta vain 13 prosenttia.

Kauran määrällä on merkitystä, koska sen sisältämä beetaglukaani alentaa tutkitusti kolesterolia. Lisäksi 100-prosenttiset kauraleivät sopivat Kuluttajan haastattelemien asiantuntijoiden mukaan herkkävatsaisille.

Vertailun kauraleivät ovat varsin suolaisia. Yksikään ei ole vähäsuolainen, ja voimakassuolaisia leipiä vertailussa on viisi. Eniten suolaa on Lidlin Luomukaurasydämessä.

Lähde: Kuluttaja

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!