Kuluttaja: Suomalaisprofessori tyrmää yleisen harhaluulon – prosessoitu einesruoka ei olekaan epäterveellistä
Kuluttaja-lehden haastatteleman suomalaisprofessorin mukaan ei ole olemassa tutkimustuloksia siitä, että nimenomaan prosessointi heikentäisi ruoan terveellisyyttä.
Uutisissa usein esiintyvä väite einesruoan epäterveellisyydestä ei pidä paikkaansa. Näin sanoo Helsingin yliopiston ravinnon turvallisuuden professori Marina Heinonen Kuluttaja-lehden haastattelussa.
– En tiedä mitään tutkimusta, jossa olisi tutkittu nimenomaan ruuan prosessoinnin vaikutuksia terveyteen, Heinonen toteaa.
”Teollinen prosessi, mitä se on? Sehän on vain ruuan valmistusta suuressa mittakaavassa”, Marina Heinonen toteaa Kuluttaja-lehden haastattelussa.
Heinonen muistuttaa, että lähes kaikki syömämme ruoka on jollain tavalla prosessoitua. Prosessointi tarkoittaa kaikessa yksinkertaisuudessaan ruoan valmistusta: siis kasvisten pilkkomista tai pullan leipomista.
Erilaisilla prosessointi- eli valmistustavoilla on toki vaikutusta ruoan terveellisyyteen. Esimerkiksi suola on epäterveellistä, mutta sillä ei ole merkitystä, onko suola lisätty ruokaan tehtaassa vai kotona. Teollista ruokaa ei voi siis automaattisesti tuomita epäterveelliseksi.
"Lisäaineiden vaikutus on mitätön"
Myös lisäaineiden vaikutusta terveyteen liioitellaan. Teollisten lihajalosteiden sisältämä nitriitti on epäterveellistä, jos lihajalosteita syö paljon. Kaikki lisäaineet eivät kuitenkaan ole epäterveellisiä. THL:n Heli Kuusipalon mukaan lisäaineet ovat tutkittuja, ja niiden käytöstä on annettu suosituksia, joita noudattamalla vältetään terveysriskit.
– Ja jos ajatellaan ihmisen riskiä sairastua syöpään, niin huonon ilmanlaadun tai tupakoinnin rinnalla lisäaineiden vaikutus on mitätön, Kuusipalo sanoo Kuluttaja-lehden haastattelussa.
Lähde: Kuluttaja
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan