Kriittiset hetket: Ehtivätkö kotimaiset mansikat ja uudet perunat kypsyä juhannuspöytään?
Mansikkasato kypsyy tänä kesänä normaalia hitaammin kylmän sään vuoksi.
Kylmä sää on hidastanut mansikan kasvua. Varhaismansikoiden satokauden arvioidaan alkavan kunnolla vasta juhannuksen tienoilla, kertoo ProAgria Keskusten Liitto.
Ensimmäisiä kotimaisia kasvihuonemansikoita on maisteltu jo viime kuussa. Avomaalla mansikan kukinta on kuitenkin vasta alkamassa Etelä-Suomessa.
Viileä sää vaikuttaa myös uusien perunoiden satoon
Kasvutilannekatsauksen mukaan viileä sää on vaikuttanut myös varhaisperunan ja -vihannesten kehitykseen, joka ei ole ollut erityisen nopeaa. Satoa odotetaan markkinoille merkittäviä määriä vasta lähempänä juhannusta.
Ensimmäisiä avomaalta nostettuja varhaisperunoita päästiin maistelemaan viime viikonloppuna. Lounais-Suomen lämmittämättömistä kasvihuoneista on korjattu muun muassa nippusipulia ja varhaisperunaa toukokuun alkupuolelta alkaen. Kasvihuoneista on jo saatu myös tilliä, rapeaa keräsalaattia, retiisiä ja avomaankurkkua.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa