Kriittiset hetket: Ehtivätkö kotimaiset mansikat ja uudet perunat kypsyä juhannuspöytään?

Avomaan mansikkasadon kypsyminen on tänä vuonna myöhässä viileän sään vuoksi. Shutterstock

Mansikkasato kypsyy tänä kesänä normaalia hitaammin kylmän sään vuoksi.

Kylmä sää on hidastanut mansikan kasvua. Varhaismansikoiden satokauden arvioidaan alkavan kunnolla vasta juhannuksen tienoilla, kertoo ProAgria Keskusten Liitto.

Ensimmäisiä kotimaisia kasvihuonemansikoita on maisteltu jo viime kuussa. Avomaalla mansikan kukinta on kuitenkin vasta alkamassa Etelä-Suomessa.

Viileä sää vaikuttaa myös uusien perunoiden satoon

Kasvutilannekatsauksen mukaan viileä sää on vaikuttanut myös varhaisperunan ja -vihannesten kehitykseen, joka ei ole ollut erityisen nopeaa. Satoa odotetaan markkinoille merkittäviä määriä vasta lähempänä juhannusta.

Ensimmäisiä avomaalta nostettuja varhaisperunoita päästiin maistelemaan viime viikonloppuna. Lounais-Suomen lämmittämättömistä kasvihuoneista on korjattu muun muassa nippusipulia ja varhaisperunaa toukokuun alkupuolelta alkaen. Kasvihuoneista on jo saatu myös tilliä, rapeaa keräsalaattia, retiisiä ja avomaankurkkua.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja