Kohututkimus väittää: Hampurilainen voi korvata kalliit palautusjuomat

hampurilainen3
Shutterstock

Pikaruoka, kuten hampurilaiset ja ranskanperunat saattavat toimia yhtä hyvänä palauttajana liikunnan jälkeen kuin viralliset palautusjuomat, uutisoi Science Daily.

Urheilusuorituksesta palautuminen näyttää olevan yhtä tehokasta söipä liikkuja sitten pikaruokaa tai varsinaisia palautumiseen tarkoitettuja tuotteita, kertoo Montanan yliopiston tekemä tuore tutkimus. 

Tutkimukseen osallistui 11 pyöräilijää, jotka tekivät 90-minuuttisen raskaita intervalleja sisältävän urheilusuorituksen. Pyöräilyn jälkeen he nauttivat joko palautusjuomia tai pienen annoksen pikaruokaa. Neljän tunnin palautumisen jälkeen osallistujat tekivät vielä 20 kilometrin pyöräilyn. 

Pikaruokaa syöneiden verikokeista ei paljastunut palautumisessa mitään eroja verrattuna palautusjuomia nauttineisiin. Eroja ei ollut havaittavissa myöskään jälkimmäisen pyöräilysuorituksen nopeuksissa. 

Tutkimustulosten mukaan pieni määrä pikaruokaa voi toimia palauttajana siinä missä virallisetkin palautumiseen tarkoitetut juomat. Tutkijat kuitenkin muistuttavat, että kokeessa pyöräilijöille annettiin pikaruokaa vain kohtuullinen annos, mikä tarkoittaa, että juuri kohtuullisuus on tutkimustulosten avain. 

Tutkimus on herättänyt Suomessakin keskustelua.

– Molemmissa annettiin samat määrät mm. hiilihydraatteja ja energiaa. Olisi uutinen, jos palautuminen ei olisi samanlaista, twiittasi ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!