Kohututkimus väittää: Hampurilainen voi korvata kalliit palautusjuomat

hampurilainen3
Shutterstock

Pikaruoka, kuten hampurilaiset ja ranskanperunat saattavat toimia yhtä hyvänä palauttajana liikunnan jälkeen kuin viralliset palautusjuomat, uutisoi Science Daily.

Urheilusuorituksesta palautuminen näyttää olevan yhtä tehokasta söipä liikkuja sitten pikaruokaa tai varsinaisia palautumiseen tarkoitettuja tuotteita, kertoo Montanan yliopiston tekemä tuore tutkimus. 

Tutkimukseen osallistui 11 pyöräilijää, jotka tekivät 90-minuuttisen raskaita intervalleja sisältävän urheilusuorituksen. Pyöräilyn jälkeen he nauttivat joko palautusjuomia tai pienen annoksen pikaruokaa. Neljän tunnin palautumisen jälkeen osallistujat tekivät vielä 20 kilometrin pyöräilyn. 

Pikaruokaa syöneiden verikokeista ei paljastunut palautumisessa mitään eroja verrattuna palautusjuomia nauttineisiin. Eroja ei ollut havaittavissa myöskään jälkimmäisen pyöräilysuorituksen nopeuksissa. 

Tutkimustulosten mukaan pieni määrä pikaruokaa voi toimia palauttajana siinä missä virallisetkin palautumiseen tarkoitetut juomat. Tutkijat kuitenkin muistuttavat, että kokeessa pyöräilijöille annettiin pikaruokaa vain kohtuullinen annos, mikä tarkoittaa, että juuri kohtuullisuus on tutkimustulosten avain. 

Tutkimus on herättänyt Suomessakin keskustelua.

– Molemmissa annettiin samat määrät mm. hiilihydraatteja ja energiaa. Olisi uutinen, jos palautuminen ei olisi samanlaista, twiittasi ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja