Kevään ehdoton hittivihannes Suomessa: Himoittu herkku erityisesti Kauniaisissa

parsaa
Parsa maistuu etenkin pääkaupunkiseudulla ja Ahvenanmaalla asuville. Shutterstock

Parsa kasvattaa suosiotaan suomalaisten keskuudessa. Keskolla parsan myynti kehittyy vuosittain noin 20 prosenttia.

K-Plussa-asiakkaiden ostosdatasta koostettu kartta paljastaa, että eniten parsaa ostetaan Kauniaisissa ja Ahvenanmaan saaristossa. Noin 40 prosenttia kaikesta parsan myynnistä tapahtuu pääkaupunkiseudulla.

Parsa on kevään odotetuimpia kasviksia. Yli 70 prosenttia myynnistä tapahtuu huhtikuun puolesta välistä kesäkuun puoleenväliin, jolloin on myös parsan satokausi Euroopassa. Keski-Euroopassa parsan viljelyllä on pitkät perinteet ja parsa onkin siellä yhtä odotettu herkku kuin Suomessa varhaisperunat.

– Euroopan kauden aloitus riippuu aina säistä ja tänä vuonna Espanjan kausi alkoi jo maaliskuun lopulla. Unkarin kausi alkaa tavallisesti huhtikuun puolivälin paikkeilla, kuten myös Kreikassa. Suomessa parsan viljely on vielä vähäistä, mutta myös kotimaista parsaa pyritään mahdollisuuksien mukaan saamaan K-kauppojen valikoimiin. Talvikaudella parsaa saadaan Perusta ja Meksikosta, kertoo Keskon vihannesten ostopäällikkö Liisa Eronen.

Parsan ystävät asuvat pääkaupunkiseudulla

Pääkaupunkiseutulaiset ostavat noin 40 prosenttia K-kauppojen parsasta. Pääkaupunkiseudun lisäksi parsaa ostetaan paljon myös Ahvenanmaalla, Turun seudulla, Pohjanmaan rannikolla, Hämeenlinnan ympäristössä sekä Rovaniemellä. Eniten parsaa syödään Kauniaisissa ja Ahvenanmaan saaristossa.

Suunnilleen 95 prosenttia myydystä parsasta on vihreää ja 5 prosenttia valkoista. Vihreä parsa kasvaa maan pinnalla ja valkoinen mullan alla. Vihreän parsan ravintoarvo on valkoista parsaa parempi sisältäen A-, B- ja C-vitamiineja sekä rautaa. Kasvatustavasta johtuen valkoinen parsa on kuitenkin vihreää kalliimpaa.

Lähde: Kesko


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja