Tällainen on Vesa-Matti Loirin nimikkomenu ravintola Elitessä

Vesa-Matti Loiri sai oman kantapöydän ja nimikkoannoksen ravintola Eliteen 4:53 Vesa-Matti Loiri sai oman kantapöydän ja nimikkoannoksen ravintola Eliteen
Helsinkiläisen Ravintola Eliten ravintolapäällikkö Eija Perälä kertoo, miten Loirin kunniaksi suunniteltu menu syntyi ja mitä eri ruoat symboloivat.

Taiteilija Vesa-Matti Loiri sai oman nimikkomenun helsinkiläiseen ravintola Eliteen.

Helsinkiläisravintola Elite toteutti 24. toukokuuta ravintolan vakioasiakkaana jo 1960-luvulta asti olleen Loirin toiveen taiteilijan omasta kantapöydästä sekä nimikkomenusta. Töölössä sijaitseva ravintola Elite on toiminut 90 vuoden ajan eräänlaisena taiteilijoiden olohuoneena.

– Vesa-Matti Loiri on kertoman mukaan käynyt Elitessä vähintään toista sataa kertaa, joten voimme hyvin puhua kanta-asiakkaasta. Mikäli nurkan taitelijapöytämme oli vapaana, viihtyi Loiri mieluusti siinä ja siihen sovimme hänet muistolaatalla myös ikuistettavan. Tauno Palon ja Matti Pellonpään viereen, kollegoita ja muita kylänihmisiä jatkossakin tervehtimään, Eliten ravintolapäällikkö Eija Perälä kertoo tiedotteessa.

Loirin nimikkoannos on hänen suosikkiruokiinsa kuulunut klassinen suomalainen läskisoosi.

Tällainen on Vesa-Matti Loirin nimikkomenu ravintola Elitessä

Vesa-Matti Loirin nimikkomenun alkuruokana toimii klassinen toast skagen käsinkuorituilla katkaravuilla ja siianmädillä joka on tuttu muun muassa Vain Elämää -kaudelta vuonna 2014, johon Loiri osallistui.

Pääruoaksi on valikoitunut varsinainen suomalainen perinneruoka: läskisoosi.

– Läskisoosi on aina toisinaan ollut listallamme ja Loiri tiedusteli sitä välillä myös sen ulkopuolelta. Kyseessä on monella tavalla vaikea ruokalaji ja Suomesta tuskin löytyy toista yhtä herkullista ruokaa, joka on niin visuaaliselta ilmeeltään kuin nimeltäänkin näin haastava. Porsaan pitkään haudutetusta kyljestä tehty erinomainen kastike edustaa kuitenkin suomalaista slow foodia parhaimmillaan. Loirin nimikkoannokseen kuuluvat myös oikeaoppiset tuppiperunat, Eliten keittiöpäällikkö Petri Rissanen kertoo tiedotteessa.

Loirin nimikkomenun jälkiruokana toimii "Lapin kesä" -annos, joka sisältää lakkaparfaitin sekä kuusenkerkkä financierin.

Lopuksi tarjoillaan kahvi sekä avecina Angerkoski-drinkki. Angerkoski valmistetaan kaatamalla lasiin ensiksi runsas konjakki, mieluiten kahdeksan senttilitraa. Päälle asetellaan pyöreä sitruunaviipale, jonka toiselle puolelle on ripoteltu suodatinkahvia ja toiselle tomusokeria.

Drinkki oli sekä Loirin että tämän ystävien suosima ja sen on aikoinaan Loirille opettanut näyttelijälegenda Siiri Angerkoski.

– Veskun tapa opettaa niiden nauttimista oli ikimuistettava, sillä sormien välistä tippui kahvijauhetta ja tomusokeria pitkin poikin. Työmme jäljet näkyivät kyllä toisinaan Elitenkin pöytäliinoilla, Vesa-Matti Loirin ystävä, pianotaiteilija Lenni-Kalle Taipale kertoo tiedotteessa.

Katso myös: Tällaisia tatuointeja Vesa-Matti Loirin vannoutuneilta faneilta löytyy

Tällaisia tatuointeja Vesa-Matti Loirin vannoutuneilta faneilta löytyy 0:44
10. elokuuta kuollut Vesa-Matti Loiri tunnettiin laaja-alaisena viihdetaiteilijana – koko kansan Veskuna.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.