Kerma ja voi eivät enää maistu suomalaisille – ”maku on muuttunut räjähdysmäisesti”

lime
Jyrki Sukula uskoo, että ihmiset kaipaavat nyt lautaselleen enemmän kasviksia ja vähemmän sokeria. Shutterstock

Terveellisyys on nyt in, uskoo Jyrki Sukula. 

Suomalaiset pitävät nyt hapokkuudesta ja raikkaudesta. Kerma ja voi ovat saaneet jäädä takavuosiin.

– Suomalaisten makuaisti on muuttunut 30 vuodessa räjähdysmäisesti. Viimeisen viiden vuoden aikana se on näkynyt erilaisina makuina, ja muutos tulee jatkumaan edelleen. Taustalla on suolan ja eläinrasvan käytön vähentyminen. Lautaselle halutaan enemmän vihreää ja enemmän hapokkuutta, sanoo Jyrki Sukula.

Sukula on viljellyt viimeiset kymmenen vuotta viiniä Italiassa. Hän kertoo, ettei itsekään vielä kymmenen vuotta sitten olisi pitänyt samanlaisesta viinistä, mistä hän nyt pitää.

– Maku on muuttunut hapokkaan suuntaan. Se mahdollistaa maustamisen ihan toisella tavalla. Maku on tottumus, ja kun tottumus on muuttunut, me emme enää mene takaisin kermaan, voihin ja runsaaseen sokeriin, hän uskoo.

Sukulan mukaan maun muuttuminen näkyy myös juomapuolella.

– Siiderin ja lonkeron myynti on laskenut, mikä kertoo, että sokerilitkuja ei haluta enää juoda. Maku on muuttunut kuivempaan suuntaan. 

Jyrki Sukula puhui ruokatrendeistä Helsingin Messukeskuksessa järjestetyillä Gastromessuilla.


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!