Kannattaako kotimaisia kasviksia ostaa talvella? Asiantuntija tyrmää yleisen harhaluulon

kasvikset
Suomalaisia kasviksia syödessä voi nauttia siitä, että niiden viljelyyn on käytetty erittäin vähän kemiallisia torjunta-aineita. SHUTTERSTOCK

Suomessa myytävästä kurkusta neljä viidestä on kotimaista. Loppu viidennes on tuontikurkkua siksi, että kauppa voi pitää kuluttajien saatavilla vaihtoehtoja.

Suomalaisten ja espanjalaisten kurkkujen valtava hintaero ihmetyttää kuluttajia. Espanjalaista kurkkua on saanut alle eurolla, kun Suomessa kasvaneesta on joutunut pahimmillaan maksamaan reilusti yli neljä euroa kilolta.

Suomalaisissa kasviksissa ennätysvähän torjunta-aineita

Suomalaisilla pelloilla torjunta-aineita levittävä traktori on harvinaisempi näky kuin muualla EU:ssa.

Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkasen mukaan kotimaisuus pelkästään on jo riittävä syy valita tässä tapauksessa kalliimpi tuote. Hän muistuttaa, että mielettömän halvan vihannekseen hintaan on usein olemassa joku syy.

– Voisiko se syy olla laadullinen, tai liittyä esimerkiksi torjunta-aineiden käytön määrään? Ulkomaisessa kurkussa on hurjasti enemmän torjunta-aineita kuin kotimaisessa.

Viime vuonna julkistetun Euroopan elintarviketeollisuusviraston teettämän raportin mukaan Suomi oli jälleen kerran – kuten se on jo vuosikymmeniä ollut – torjunta-aineiden käytön osalta EU:n puhtain maa.

Asiantuntija: Kotimaisia kasviksia kannattaa ostaa talvellakin

Tulevaisuudessa kasvihuoneessa viljellyt vihannekset ovat entistä ekologisempia.

Kasvihuonevihanneksista on liikkunut sitkeästi huhu, jonka mukaan keskellä talvea esimerkiksi Espanjasta Suomeen lennätetyt tomaatit olisivat lopulta ekologisempia kuin suomalaiset kasvihuonetomaatit. Tämän väitteen Jalkanen nykytiedon valossa tyrmää, vaikka väitös onkin joskus pitänyt paikkansa.

– Kasvihuoneviljelyssä on tehty hartiavoimin töitä, että hankkiudumme eroon fossiilisista polttoaineista. Olemme siirtyneet kotimaiseen bioenergiaan, eli hakkeeseen ja osin peltoenergiaan. Me pyrimme näillä muutoksilla yrityskohtaisesti pudottamaan meidän hiilijalanjälkeämme vähintään viidestäkymmenestä jopa yhdeksäänkymmeneen prosenttiin.

Tulevaisuudessa yhä ekologisempaa viljelyä

Suomessa biologista torjuntaa on käytetty jo monta kymmentä vuotta. Kemiallisesta torjunnasta ei tosin ole päästy vielä täysin eroon, eikä Jalkasen mukaan luultavasti ikinä päästääkään. Eroa esimerkiksi 1960-lukuun verrattuna hän kuitenkin kuvailee huikeaksi.

Seuraavana mullistuksena yhä ekologisempien kotimaisten kasvihuonevihannesten viljelyssä Jalkanen pitää LED-valoteknologiaa. LED-teknologialla on mahdollista jopa parantaa vihanneksen ravintoarvoja, mutta tärkeimpänä edistysaskeleena Jalkanen pitää huomattavaa energiasäästöä, joka LED-valaistuksen myötä on tulevaisuudessa mahdollista.

LUE MYÖS:

Emma Karki, emma.karki@mtv.fi

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!