Kanelissa rotankarvoja, rusinoissa hiekkaa – ällöttävä totuus elintarvikkeista

shutterstock_149311871
Homeiset hedelmät tuskin maistuvat kenellekään, mutta saatat silti tietämättäsi juoda niistä tehtyä mehua. SHUTTERSTOCK

Ruoassa olevia vierasaineita ei voi välttää, mutta ihan kaikkea ei tuoreista vihanneksistakaan toivoisi löytävän.

Yhdysvalloissa elintarviketurvallisuutta valvova FDA sallii kohtuullisen määrän vierasaineita ruoassa. Luonnossa kasvavaa ruokaa on mahdotonta tuottaa ilman, että sekaan eksyy silloin tällöin jotain sinne kuulumatonta, mutta tieto siitä, että syöt parsakaalisi seassa punkkeja, saattaa kuvottaa joitain.

Buzzfeedin keräämältä listalta löytyy monta tuttua ruokaa, joiden syömistä herkimmät ehkä harkitsevat tämän jälkeen uudestaan.

Vierasaineiden sallitussa määrässä on huomioitu se, että niistä ei saa aiheutua terveyshaittaa. Sallitut määrät myös vaihtelevat maittain, joten yhdysvaltalaiset raja-arvot eivät välttämättä päde Suomessa.

Mätiä punajuuria purkissa

FDA hyväksyy sen, että säilykepunajuurien valmistukseen käytetyistä punajuurissa saa olla enintään viisi prosenttia mätää.

Punkkeja parsakaalissa

Sadassa grammassa pakastettua parsakaalia saa olla enintään 60 punkkia.

Säilykekirsikoita matojen kera

Säilykekirsikoiden sekaan saa eksyä pieniä määriä matoja.

Rotankarvakanelia

Rotankarvojen maksimimäärä 50 grammassa kanelia on 11 rotankarvaa.

Hyönteisen päitä viikunahillossa

13 hyönteisenpäätä sadassa grammassa viikunahilloa on FDA:n mukaan vielä ihan sovelias määrä.

Inkivääriä ja nisäkkäiden eritteitä

Kuulostaako herkulliselta? Nisäkkäiden eritteitä saa löytyä tuoreesta inkivääristä onneksi alle gramma kilosta.

Loisia järvikalassa

Kala on altis loisille, siksi esimerkiksi sushia ei suositella tehtävän järvikalasta. FDA:n mukaan on sallittua, jos sadassa kalassa ei ole yli 60 loista.

Hometta säilykevihanneksissa

Vihreissä säilykevihanneksissa saa luvan kanssa olla pieniä määriä hometta.

Osia hyönteisistä makaronissa

Kun makaronista otetaan näytteitä, saa se sisältää keskimäärin kuudessa näytteessä enintään 225 hyönteisen osaa 225 grammaa makaronia kohden.

Hometta mehuissa

Aprikoosi-, persikka- ja päärynämehut saavat sisältää peräti 12 prosenttia hometta.

Hiekkaa rusinoissa

Rusinat saavat sisältää 40 milligrammaa hiekkaa sataa grammaa rusinoita kohden.

Ripsiäisiä hapankaalissa

50 ripsiäistä sadassa grammassa hapankaalia on vielä sallittua. Ripsiäiset ovat pieniä hyönteisiä, jotka eivät osaa lentää hyvin.

Rotanulosteita vehnässä

Yli yhdeksän milligrammaa rotanulostetta kilossa vehnää on liikaa.

Lähde: Buzzfeed

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!