Kaadatko kuppiin ensin maidon vai teen? Järjestyksellä on väliä

tee
Tämä tapa onkin väärä? Shutterstock

Laitetaanko maito kupin pohjalle vai vasta teen joukkoon? Asiasta on monia mielipiteitä, mutta British Standards Institution tarjoaa vastauksen tähän vääntöön.

Toiset kaatavat maidon valmiiksi kupin pohjalle ennen teen kaatamista, toiset kaatavat teen ensin ja maidon sen joukkoon. Vuonna 1901 perustettu, sääntöjä eri yrityksille luova British Standards Institution (BSI) tarjoaa yhteistyössä erilaisten teeyhdistysten kanssa luodun jämäkän ohjenuoran täydelliseen teekupposeen.

Tarkat säännöt

Ensinnäkin BSI:n mukaan maito pitäisi lorauttaa kuppiin nimenomaan ennen teen kaatamista. Tee pitäisi hauduttaa kattilassa, ja jokaista 2 teegrammaa kohden tulisi olla 100 millilitraa vettä. Teeveden ei myöskään tulisi olla 85-asteista kuumempaa. Suureen kupilliseen teetä tulisi laittaa noin 5 millilitraa maitoa, pieneen kupilliseen noin puolet, eli 2,5 millilitraa.

Lisäksi teen pitäisi hautua kannussa kuutisen minuuttia.

"Jos tekee toisinpäin, tulee laittaneeksi todennäköisesti liikaa maitoa"

Kaikki eivät luonnollisestikaan ole ohjeiden kanssa samaa mieltä. Yksi kuuluisimmista vastakkaisista mielipiteistä oli kirjailija George Orwellin.

– Maito ensin -koulukunnalla voi olla vahvoja mielipiteitä, mutta mielestäni oma väittämäni on kiistaton. Kun laittaa teen ensin ja sekoittaa maitoa kaataessaan, voi säännöstellä tarkkaan maidon määrän, kun taas jos tekee toisinpäin, tulee laittaneeksi todennäköisesti liikaa maitoa, Orwell perusteli.

Jos kuulut Orwellin kanssa samaan koulukuntaan, eli haluat lisätä maidon vasta, kun tee on jo kupissa, on siihenkin kehitelty omat ohjeensa.

– Jos maito lisätään jälkikäteen, kokeilemalla on huomattu, että parhaat tulokset saadaan, kun teen lämpötila on 65–80 astetta maitoa lisätessä, BSI:n ohjeissa sanotaan.

Loughborough'n yliopiston kokeilut vuonna 2003 tukevat näitä ohjeita. Asteilla on nimittäin väliä. Yliopistolla havaittiin, että maidon kaataminen kuppiin kiehuvan eli 100-asteisen veden perään saa maidon kuumenemaan epätasaisesti, jolloin maidon proteiinit kasautuvat, ja teen maku kärsii.

Tiesitkö, kuinka maito kannattaa purkista kaataa? Katso video:

Lähde: Telegraph

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja