Joukkokanne Jenkeissä: Suositut viinit sisältävät myrkyllistä arseenia?

viini
Shutterstock

Väitteiden mukaan monet Amerikan suosituimmista viineistä sisältävät huolestuttavia määriä arseenia.

Kaliforniassa on nostettu joukkokanne useampaa viiniyritystä kohtaan, sillä on esitetty väitteitä, joiden mukaan monet suositut viinilaadut sisältäisivät huolestuttavia määriä myrkyllistä arseeni-kemikaalia.

Arseeni voi nostaa riskiä sairastua keuhko-, virtsarakko- ja ihosyöpiin. Lisäksi arseenin yhteyttä aikuisiän munuais- ja maksasyöpiin tutkitaan.

Vedelle asetetut raja-arvot ylittyvät?

Amerikkalainen viininjakelija Kevin Hicks testasi yli 1300 viinipullon sisällön tarkasti. Selvisi, että liki neljännes tutkituista pulloista sisälsi yllättävän korkean määrän arseenia.

Juomavedelle on Amerikassa määritelty arseenin osalta tarkat raja-arvot, jotka eivät saa ylittyä. Nämä vedelle asetetut raja-arvot ylittyivät Hicksin testeissä satojen viinipullojen kohdalla.

Hicks on nyt nostanut 24 kalifornialaista viinintekijää ja viinimyyjää kohtaan joukkokanteen. Hicks uskoo, että heidän myymänsä viinit ovat haitallisia terveydelle.

– Mitä halvempi hinta viinillä oli, sitä enemmän siinä oli arsenikkia, Hicksin asianajaja Brian Kabateck kertoi CBS Newsille.

Yritykset, joita vastaan kanne on nostettu, eivät ole mielissään. Kanteen perusteettomuutta perustellaan muun muassa sillä, että viini ei ole pitoisuuksiensa puitteissa verrattavissa veteen.

Lähde: Foxnews

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja