Jaana Pelkonen puolustaa pienpanimoita: "Sääntöjä on liikaa"

olut,-treeni
Shutterstock

Suomen uutta Olutmestaria valitsemassa ollut kansanedustaja Jaana Pelkonen otti viikonloppuna kantaa Suomen alkoholipolitiikkaan. Pelkonen on erityisen pahoillaan siitä, että pienpanimot kärsivät valtaisasta sääntöviidakosta.

Vaikka olutkulttuuri on vahvasti Suomessa nousussa, Pelkosen mukaan suomalaiset eivät ole sahaavan alkoholipolitiikan takia kyenneet omaksumaan normaalia alkoholikulttuuria. Suomen pienpanimoiden asema huolettaa kansanedustajaa erityisen paljon.

"Ulosmyyntioikeus on ongelma"

Pelkosen mielestä suomalaisessa alkoholipolitiikassa on tällä hetkellä paitsi kiusanteon, myös suoranaisia taloudellista toimintaa haittaavia piirteitä.

– Meillä on Suomessa noin 24 pienpanimoa, jotka ovat paikkakunnillaan todella tärkeitä, myös matkailumielessä. Pienpanimoiden ulosmyyntioikeus on ongelma, eli meillä edelleen pitää myydä sukkahousuja ja näkkileipää, jotta pienpanimot saavat myydä omia tuotteitaan.

– Etenkin tässä taloudellisessa tilanteessa meillä ei ole varaa tällaiseen. Yrittäjyyttä haittaavia sääntöjä on liikaa, Pelkonen sanoo.

Päätöksiä pitkälle tähtäimelle

Kansanedustaja vietti kesällä paljon aikaa suomalaiseen alkoholipolitiikkaan perehtyen. Hän pani merkille, että Suomessa on noudatettu hyvin pomppoilevaa lainsäädäntöä koko historiamme ajan.

– Ensin on annettu vähän löysää, joka mielestäni on tarpeen, sillä ihmiset tarvitsevat tietyn ajan voidakseen omaksua normaalin alkoholikulttuurin. Sitten kulutuskäyrä on näyttänyt nousevan, ja onkin heti kiirehditty kiristämään taas politiikkaa.

Poukkoilu ja hätiköiden tehtyjen päätösten vaikutukset alkoholinkulutukseen olisi Pelkosen mukaan hyvä jättää osaksi historiaa, eikä tulevaisuutta.

– Mielestäni alkoholin valmisteverotusta pitäisi laskea asteittain. Ei nyt ihan Viron tasolle, mutta lähemmäs. Soisin, että alkoholia kulutettaisiin enemmän valvotuissa tiloissa eli ravintoloissa, mihin auttaisi ravintolassa myytävän alkoholin arvonlisäveron laskeminen ruoan ALV:n tasolle, eli 24:stä 14 prosenttiin.

Maanantaina 13.10.2014 vietetään suomalaisen oluen päivää.

Lähde: Sinebrychoffin tiedote

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja