Mainos

Inhoatko maksaa tai parsakaalia? Nämä ruokamieltymykset saattavat olla perinnöllisiä

Inhomme tai ihastuksemme tiettyjä ruokia kohtaan saattaa johtua geeneistämme.

Oletko yksi heistä, jotka eivät yksinkertaisesti voi sietää parsakaalia? Inhosi taustalta saattaa löytyä muitakin seikkoja kuin itsepäisyytesi – tietyt ruokamieltymykset voivat olla perinnöllisiä.

Periytyviä ruokamieltymyksiä tutkineet italialaiset tutkijat ovat määrittäneet 17 geeniä, jotka ovat yhteydessä tiettyihin ruokiin, kuten esimerkiksi tummaan suklaaseen, artisokkaan, pekoniin, kahviin ja parsakaaliin. Tutkijaryhmä on löytänyt myös geenejä, jotka ovat yhteydessä suolamieltymyksiin.

Nämä tutkimukset ovat vahvistaneet uutta nutrigenomiikan tieteenalaa, jonka tarkoituksena on tutkia sitä, kuinka geenit vaikuttavat ruokavalintoihimme, ja kehojemme kykyyn käsitellä ruokia. Tutkijat uskovat, että tieteenalan avulla voidaan jossain vaiheessa kehittää yksilöityjä dieettejä, joissa terveellisestä ruuasta tehdään maistuvampaa ottaen huomioon ihmisten henkilökohtaiset makumieltymykset.

14 elintarviketta pekonista jäätelöön

Geenitestaukseen pohjautuvan tutkimuksen teki ryhmä, johon kuului tutkijoita niin Triesten yliopistosta kuin äitien ja lasten terveyttä tutkivasta Burlo Garofolon instituutista. Tutkimukseen osallistui yli 2300 italialaista, ja 1700 ihmistä muista Euroopan maista ja Keski-Aasiasta. Tutkimukseen osallistuneilta kysyttiin mielipidettä 42:stä eri elintarvikkeesta.

Tutkijat havaitsivat, että seitsemäntoista geeniä on merkittävässä yhteydessä ruokamieltymyksiin. Geenien todettiin heijastavat mieltymyksiä seuraaviin elintarvikkeisiin:

Artisokka (Kolme geeniä)

Pekoni

Parsakaali (kaksi geeniä)

Kahvi

Tumma suklaa

Sinihomejuusto

Jäätelö

Maksa

Öljyä tai voita leivän päälle

Appelsiinimehu

Jogurtti

Valkoviini

Sienet

Sikuri

Mielenkiintoista on myös se, että edellä mainitusta 17 geenistä yhtäkään ei ole linkitetty haju- tai makuaisteihin, jotka ovat ilmeisiä ruokahaluumme vaikuttavia tekijöitä. Näin ollen tutkijat eivät tiedä, miksi geenijoukko vaikuttaa ruokamieltymyksiimme. 

Toisessa tutkimuksessa yli 900 tervettä aikuista osallistui testiin, jossa etsittiin geneettistä yhteyttä siihen, kuinka miellyttävänä suolan makua pidetään. Tutkijat havaitsivat tietyn geenin, joka ajaa ihmisiä käyttämään enemmän suolaa, ja näin ollen voi olla riskitekijä verenpaineen kehityksessä. Liiallinen suolansaanti on yhteydessä kohonneeseen verenpaineeseen, ja korkea verenpaine on sydän- ja verisuonitautien riskitekijä. 

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja