Huippukokki: "Ahvenanmaa on herkkusuiden ruokamatkakohde"

MichaelBjörklund
Michael Björklund luotsaa ravintola Smakbytä Ahvenanmaalla. Viking Line

Ahvenanmaa on viime vuosina nostanut imagoaan ruokamatkailukohteena, jossa matkailija pääsee tutustumaan aitoihin saariston makuihin.

Ahvenanmaa koostuu tuhansista saarista ja meri on läsnä kaikkialla. Lisäksi maakunnan sijainti Suomen ja Ruotsin välillä tekee alueen ruokakulttuurista aivan omanlaisensa. 

Vuoden kokiksi sekä Suomessa, että Ruotsissa valittu, Ylen Strömsö-ohjelmastakin tuttu Michael Björklund on ottanut asiakseen nostaa Ahvenanmaan ruokakulttuurin ihmisten tietoisuuteen. Hän korostaa alueen puhtaita, omalaatuisia makuja ja raaka-aineita. Ahvenanmaa elää vahvasti merestä, ja alueen ruokakulttuurin pohjana onkin itseoikeutetusti kala. 

Lähiruoka on itsestäänselvyys

Michael Björklund mainitsee suosikkiraaka-aineiksensa juurekset, sekä ahvenanmaalaiset kalat, kuten hauen ja ahvenen. Björklund kannustaakin tutustumaan ennakkoluulottomasti hänen suureen rakkauteensa, pohjoismaalaiseen hyvään ruokaan.

– Rakastan hyvää ruokaa ja puhtaita makuja, Björklund kertoo ja taputtelee naureskellen vatsaansa. 

Lähituotanto on alueella itsestäänselvyys. Kalat kalastetaan saariston omista vesistä ja leipä leivotaan omien peltojen viljasta. Raaka-aineiden rikkauteen on vaikuttanut Ahvenanmaan suotuisa ilmasto, joka on muuta Suomea lauhkeampi. Talvisinkaan paukkupakkaset eivät pääse yllättämään.

Hyvin valmistettu ruoka ei ole kuitenkaan itsestäänselvyys, vaan siihen tarvitaan ammattitaitoa. Björklund on huolissaan valmistuneiden kokkien taidoista, joita koulujen suuret ryhmäkoot verottavat. Hän onkin perustanut yksityisen kokkikoulun, jolla hän haluaa varmistaa laadukkaan ammattitaidon jatkumisen. 

Omenien valtakunta

Ahvenanmaan on kuuluisa erinomaisista omenoistaan. Lähes 70 prosenttia Suomen omenoista tuodaan juuri Ahvenanmaalta. Ahvenanmaan ilmasto on täydellinen omenoiden viljelyyn, ja alueelta löytyykin yli 40 omenantuottajaa 270 hehtaarin alueelta.

Ahvenanmaalla jopa viina valmistetaan omana tuotantona. Michael Björklund omistaa tislaamon, jossa valmistetaan kuuluisaa Åpelbrand-omenaviinaa. Aiemmin Ålvados-nimellä tunnettuun juomaan käytetään ainoastaan ahvenanmaalaisia omenoita. Juomaa kypsytetään vanhoissa tammitynnyreissä kuuden vuoden ajan.

Mies on tunnettu myös omenajälkiruokien mestarina, ja hän suosittelee paikallisia omenoita niin paistoksissa kuin mehuissakin. 

– Täydellinen yhdistelmä on raikas omenasorbetti, kermainen creme brulee ja makea omenakompotti, mies kertoo raaka-aineen monista mahdollisuuksista. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja