Huima suoritus kulutti jopa 15 000 kilokaloria päivässä – tällaisin eväin Mount Everest valloitettiin

shutterstock_282564857

Vuorikiipeilijät Edmund Hillary ja Tenzig Norgay saavuttivat ensimmäisinä Mount Everestin huipun, mutta millaisin eväin raskaasta saavutuksesta suoriuduttiin?

Johan Rönströmin ja Anders EkmaninStalinin makaronit -teoksessa (Atena 2015) kerrotaan yksi resepteistä, joiden voimin vuorikiipeilijät Edmund Hillary ja Tenzig Norgay jaksoivat valloittaa Mount Everestin 29. toukokuuta vuonna 1953.

Johan Rönström ja Anders Ekman paljastavat kirjassaan Stalinin makaronit (Atena 2015) hirstoriallisesti merkityksellisiä tai kuuluisiin hahmoihin kiinteästi liittyviä reseptejä vuosien varrelta. Yksi näistä resepteistä on Michael Jacksonille hänen kuolemaansa seuranneena aamuna valmistettu juoma.

Tavallisen ihmisen päivittäinen energiakulutus on noin 2 000 kilokaloria, mutta kulutus lähtee nopeasti nousuun, jos liikuntaa tulee harrastettua runsaasti. Sanotaan, että Mount Everestillä ihminen voi erityisen haastavien olosuhteiden vuoksi polttaa liki 15 000 kilokaloria päivässä. Tästä syystä ruokavalioon kiinnitettiin erityishuomiota jo vuonna 1953 ja Edmund Hillaryn energiasnacksitkin sisältävät paljon energiaa.

Edmund Hillaryn energiasnacksit

2–4 hengelle

2 rkl tummaa sokeria
2 rkl valkoista sokeria
2 dl murskattuja maissihiutaleita
2 rkl rouhittuja pähkinöitä (mieleistä laatua)
2 rkl voita


Pane kaikki ainekset voita lukuunottamatta isoon kulhoon ja sekoita hyvin.
Sulata voi miedolla lämmöllä isossa paistinpannussa.
Sekoita muut ainekset voisulan joukkoon.
Lämmitä varovasti koko ajan sekoittaen, kunnes sokeri sulaa. Levitä massa leivinpaperin päälle uunipellille.
Jäähdytä ja murra sopivankokoisiksi paloiksi.
Säilytä palaset suljetussa astiassa.

Lähde: Johan Rönström ja Anders Ekman: Stalinin makaronit (Atena 2015)

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja