Huima suoritus kulutti jopa 15 000 kilokaloria päivässä – tällaisin eväin Mount Everest valloitettiin
Vuorikiipeilijät Edmund Hillary ja Tenzig Norgay saavuttivat ensimmäisinä Mount Everestin huipun, mutta millaisin eväin raskaasta saavutuksesta suoriuduttiin?
Johan Rönströmin ja Anders EkmaninStalinin makaronit -teoksessa (Atena 2015) kerrotaan yksi resepteistä, joiden voimin vuorikiipeilijät Edmund Hillary ja Tenzig Norgay jaksoivat valloittaa Mount Everestin 29. toukokuuta vuonna 1953.
Johan Rönström ja Anders Ekman paljastavat kirjassaan Stalinin makaronit (Atena 2015) hirstoriallisesti merkityksellisiä tai kuuluisiin hahmoihin kiinteästi liittyviä reseptejä vuosien varrelta. Yksi näistä resepteistä on Michael Jacksonille hänen kuolemaansa seuranneena aamuna valmistettu juoma.
Tavallisen ihmisen päivittäinen energiakulutus on noin 2 000 kilokaloria, mutta kulutus lähtee nopeasti nousuun, jos liikuntaa tulee harrastettua runsaasti. Sanotaan, että Mount Everestillä ihminen voi erityisen haastavien olosuhteiden vuoksi polttaa liki 15 000 kilokaloria päivässä. Tästä syystä ruokavalioon kiinnitettiin erityishuomiota jo vuonna 1953 ja Edmund Hillaryn energiasnacksitkin sisältävät paljon energiaa.
Edmund Hillaryn energiasnacksit
2–4 hengelle
2 rkl tummaa sokeria
2 rkl valkoista sokeria
2 dl murskattuja maissihiutaleita
2 rkl rouhittuja pähkinöitä (mieleistä laatua)
2 rkl voita
Pane kaikki ainekset voita lukuunottamatta isoon kulhoon ja sekoita hyvin.
Sulata voi miedolla lämmöllä isossa paistinpannussa.
Sekoita muut ainekset voisulan joukkoon.
Lämmitä varovasti koko ajan sekoittaen, kunnes sokeri sulaa. Levitä massa leivinpaperin päälle uunipellille.
Jäähdytä ja murra sopivankokoisiksi paloiksi.
Säilytä palaset suljetussa astiassa.
Lähde: Johan Rönström ja Anders Ekman: Stalinin makaronit (Atena 2015)
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
MasterChef Suomi: Syksy lautasella, Pilvin resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti