HS: Helsinkiläisravintolan tomaatit kasvavat virtsassa

shutterstock_253756345 (1)
Shutterstock

Helsinkiläisravintola lannoittaa käyttämiään tomaatteja pisuaarista saaduilla tuotoksilla, kertoo Helsingin Sanomat.

Helsingin Pasilassa sijaitsevassa ravintola Kääntöpöydän kasvihuoneessa kasvatetaan  tomaatteja ja muita vihanneksia, joita on lannoitettu ravintolan miesasiakkaiden virtsalla. Virtsa kerätään ravintolan pisuaarista.

TIESITKÖ? Ihmisen virtsa sisältää veden lisäksi typpeä, fosforia ja kaliumia sekä muita mikroravinteita. Tavallisesti pelloille levitetäänkin juuri fosforia, typpeä ja kaliumia keinolannotteiden muodossa. Vaikka ajatus virtsassa kasvaneista tomaateista ja muista vihanneksista saattaa kuulostaa karmivalta, terveen ihmisen virtsa on steriiliä.

Vihannesten kasvuympäristöstä kerrotaan avoimesti

Virtsahankkeen taustalla on ympäristöjärjestö Dodo ry, joka pyrkii hankkeen avulla osoittamaan, että ravinteet voivat kiertää suljetusti myös kaupungeissa. Hankkeesta ollaan hyvin avoimia.

– Kasvamme pissalla! julistetaan parhaillaan kasvavien tomaattien laatikon kyljessä.

Lannoitevalmisteasetus ei salli ihmisvirtsan käyttöä viljelyssä ja tästä syystä virtsalla lannoitettuja vihanneksia ei saa myydä. Niitä on kuitenkin saanut syödä ilmaiseksi Kääntöpöydässä.

Palaute tomaateista ja muista kasviksista on ollut lupaavaa, ja esimerkiksi papujen kerrotaan maistuvan ihan pavuilta. Tomaatteja ei olla vielä päästy maistamaan, sillä ne eivät ole vielä kypsyneet.

Kääntöpöytä on tutkituttanut virtsaliuoksensa MetropoliLabissa, mutta mahdollisia lääkejäämiä ei silloin pystytty selvittämään. Salmonellaa virtsaliuoksesta ei löytynyt. Kolibakteereita tutkimuksissa löydettiin yksi pesäke sataa millilitraa kohden, kun vastaavassa määrässä niitä saisi olla alle 300 pesäkettä.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja