Helsinkiläisten ruokailutavat selvityksessä: Tuloksista paljastui selvä ristiriita

shutterstock_218557960

Ikean teettämässä nettikyselyssä selvisi, että helsinkiläiset nauttisivat vaihtelusta arkisessa ruoanlaitossa, mutta arjen kiireen vuoksi arkiruokailusta ei osata nauttia.

Ikean tekemän kansainvälisen, yhdeksässä suurkaupungissa toteutetun Life at home -kyselyn mukaan helsinkiläisten toiveissa ja arjen todellisuudessa on selvä ristiriita. Helsinkiläiset haluaisivat vaihtelua arkiseen ruoanlaittoon ja ruokailuun, mutta todellisuudessa arkirutiinit ovat useille pakkopullaa. Myös yhteisöllisyyttä, ruoan tekemistä ja siitä nauttimista yhdessä haluttaisiin kyselytulosten perusteella enemmän. Kiireiset aikataulut ja arki latistavat arkiruokailut usein tylsäksi.

Suomessa toteutettuun Life at Home -nettikyselyyn vastasi 1017 pääkaupunkiseudulla asuvaa ihmistä. Ikea on tehnyt vastaavan kyselyn myös Tukholmassa, New Yorkissa, Lontoossa, Pariisissa, Berliinissä, Mumbaissa, Shanghaissa ja Moskovassa. Vastaajien ikä oli 18-60 vuotta ja miehiä ja naisia oli yhtä paljon.

– Arkiruokailuun voitaisiin saada iloa ja inspiraatiota varsin pienilläkin asioilla. Koska ihmiset nauttivat ruoan tekemisestä ja nauttimisesta yhdessä, yhteisöllisyyttä kannattaisi tuoda arkeenkin enemmän. Ihmiset voisivat useammin pyytää kokkailemaan kavereitaan, kollegoitaan tai vaikka naapureita, jos sukulaiset asuvat kaukana. Arjesta voisi tehdä juhlaa laittamalla ruokaa yhdessä useammin, kattamalla kauniisti ja hakemalla arkiruokiin vaihtelua, Ikea keittiöiden tuoteryhmäpäällikkö Vesa Riihelä vinkkaa.

Ruokaa nautitaan mielellään seurassa

Helsinkiläiset ovat Ikean teettämän kyselyn perusteella erittäin sosiaalisia syöjiä. Yhdessä asuvista helsinkiläisistä peräti 32 prosenttia kertoi haluavansa syödä yhdessä nykyistä useammin.

Helsinkiläisistä sinkuista sitä vastoin jopa 41 prosenttia haluaisi syödä seurassa nykyistä useammin. Tutkimuksen kaupungeista Helsinki sijoittui toiseksi, vain berliiniläissinkut ovat innokkaampia yhdessä syöjiä kuin helsinkiläissinkut.

Suurin este yhdessä syömiselle on aikataulujen yhteensovittaminen. 65 prosenttia kyselyyn osallistuneista helsinkiläisistä vastasi, että aikataulujen yhteensovittaminen on suurin haaste yhteiselle arkiruokailulle. Sinkkutalouksissa puolestaan pitkät välimatkat ovat suurin este yhdessä syömiselle.

Helsinkiläiset kertovat nauttivansa yhdessä kokkaamisesta paljon, mutta silti vähän yli puolet vastaajista (53 prosenttia) kokkaa yhdessä harvemmin kuin kerran viikossa tai ei laita ruokaa yhdessä koskaan. Puolet helsinkiläisistä laittaisi kuitenkin ruokaa mieluummin yhdessä kuin yksin.

Arkiruokaa tehdään rutiinilla

Kysely antaa osviittaa siitä, että helsinkiläiset vaihtelevat varsin vähän aterioidensa sisältöä. Peräti 62 prosenttia ilmoitti syövänsä joka aamiaisella samoja ruokia. 51 prosenttia syö myös suurin piirtein samoja ruokia päivällisellä.

 – Kaksi kolmasosaa helsinkiläisistä kertoo nauttivansa uusien ruokien kokeilusta, mutta viidesosa on kyllästynyt arkipäivien aterioihin. Tuntuu, että ihmiset turhaan rajoittavat kokkailuharrastuksen ja uusien inspiraatioiden etsimisen viikonloppuihin, Riihelä toteaa

Lähde: Ikea

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja