Helppo kikka tekee kaupan tomaateista uskomattoman maukkaita

tomaattipuska
Tuoreet tomaatit maistuvat herkullisilta! Nyt voit saada saman maun myös kaupan tomaatteihin. Shutterstock

Kyllästyttävätkö mauttomat tomaatit? Kaupassa myytävistä tomaateista saa helpolla kikalla uskomattoman maukkaita ja aromikkaita.

Itse kasvatetut tai torilta ostetut tomaatit maistuvat lähes aina herkullisemmilta kuin kaupasta ostetut. Tämä johtuu siitä, että kaupoissa myytävät tomaatit kerätään usein raakoina, sillä niiden tulee säilyä hyvinä koko pitkän kuljetusmatkan viljelmiltä kaupan hyllyille.

Ongelmana on kuitenkin se, että raakana poimiminen heikentää tomaattien makua huomattavasti. Tomaatit näyttävät herkullisilta, mutta maku voi olla pettymys. 

Maku muuttuu dramaattisesti – ja vain hyvällä tavalla

Ihannetapauksessa tomaatit kerättäisiin kypsinä ja myytäisiin mahdollisimman pian kuluttajille ilman välikäsiä. Usein tämä ei kuitenkaan onnistu, ja varsinkin talviaikaan tomaatit on pakko kuljettaa meille lämpimimmistä maista. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että tutkijat ovat löytäneet ratkaisun tähän meitä jokaista koskettavaan arkipäivän ongelmaan.

Tomaattien mauttomuus huolestuttaa myös muualla maailmassa ja asia on ryhdytty tutkimaan Yhdysvaltojen maatalousministeriön voimin. Ministeriön tutkijat ovatkin nyt viimein löytäneet ongelmaan ratkaisun. Yksinkertainen keino, nimittäin kuumavesikäsittely, muuttaa tutkijoiden mukaan tomaatin makua dramaattisesti. Ja vain hyvään suuntaan.

Vain viisi minuuttia riittää

Tätä kikkaa on helppo hyödyntää myös kotioloissa, sillä esikäsittelyyn tarvitset ainoastaan kuumaa vettä. Tutkijat huomasivat, että raakojen tomaattien upottaminen kuumaan veteen ennen kypsymistä syventää niiden makua huomattavasti. Tutkimuksessa raa’at tomaatit upotettiin noin 50 asteiseen veteen viideksi minuutiksi ja annettiin jäähtyä huoneenlämmössä.

Kuumavesikäsittelyn ansiosta tomaatit tuottivat enemmän tälle kasvikselle tyypillisiä aromeja, jolloin lopputuloksena olivat lähes suoraan köynnöksistä poimitun makuiset tomaatit.

Tämä vinkki kannattaa muistaa, kun seuraavan kerran harmittelet tomaattien mauttomuutta. 

Lähde: Telegraph.com

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat