Helli aivojasi – vältä näitä ruokia!

roskaruoka
Shutterstock

Tiedät varmasti, että kala, avokado, tumma suklaa ja öljy tekevät kaikki hyvää aivoille ja terveydelle, mutta mitä ruokia aivojen kannalta kannattaisi välttää?

Kaikki ruoat eivät edistä aivojen terveyttä. Näitä ruokia kannattaa syödä vain kohtuudella. 

Osittain kovetetut rasvat

Osittain kovetetut rasvat sisältävät transrasvoja, jotka ovat terveydelle haitallisia. Transrasvat muun muassa kasvattavat ylipainon ja sydänongelmien riskiä. Ne voivat myös vaikuttaa aivojen hyvinvointiin. Neurologyssa julkaistu tutkimus osoitti, että runsaasti transrasvaa syövillä ihmisillä oli heikommat kognitiiviset taidot.

Lisätty sokeri

Sokerinsaantia kannattaa rajoittaa, sillä se ei sisällä mitään elimistölle välttämätöntä tai tarpeellista. Sen sijaan se nostaa ylipainon riskiä ja kuluttaa hampaita. Brain, Behavior and Immunityssa julkaistun tutkimuksen mukaan suuret sokeriannokset voivat myös vaikuttaa negatiivisesti hippokampukseen, minkä lisäksi sokeri on myös yhdistetty masennukseen.

Fruktoosi

Fruktoosia eli hedelmäsokeria löytyy luonnollisesti hedelmistä, mutta tiesitkö, että fruktoosi voi vaikuttaa aivoihin eri tavalla kuin tavallinen sokeri eli sakkaroosi, joka sisältää niin fruktoosia kuin glukoosiakin? Fruktoosin on todettu hidastavan oppimista ja vaikuttavan negatiivisesti myös muistiin.

Hedelmiä ei kuitenkaan kannata jättää syömättä, sillä luonnollisesti runsaasti fruktoosia sisältävillä ruoilla ei ole todettu haittoja.

Tyydyttynyt rasva

Runsaasti tyydyttynyttä rasvaa sisältävä ruokavalio vaikuttaa epäsuotuisasti aivoihin. Se saattaa haitata oppimista ja tehdä aivokudokseen muutoksia, jotka ovat tyypillisiä Alzheimerin taudissa. Tyydyttyneen rasvan sijasta ruokavalioon kannattaakin sisällyttää runsaasti tyydyttymättömiä rasvoja, joita löytyy esimerkiksi öljystä ja kalasta. 

Prosessoitu ruoka

Pitkälle prosessoitu ruoka on yleensä joko makeaa, rasvaista tai suolaista, mikä usein vaikuttaa verenpaineeseen. Korkea systolinen paine puolestaan on yhteydessä kognitiivisten taitojen heikkenemiseen. Vähennä siis pikaruoan osuutta ruokavaliossasi ja suosi puhdasta, itse laitettua ruokaa. 

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja