EU kieltämässä perinteisen savustuksen – suomalainen Huhtahyvät keksi nokkelan kiertotien
Höyrysavustetut tuotteet eivät sisällä lainkaan haitallisia PAH-yhdisteitä.
Luonnonpuusta saadulla savulla palvattu liha sisältää EU-säädöksiin nähden liikaa terveydelle vaarallisia PAH-yhdisteitä. Siksi perinteinen savustus uhkaa loppua syyskuussa myös Suomessa.
Jos lisäaikaa ei saada, savustamiselle joudutaan etsimään vaihtoehtoja, jotka ovat linjassa EU-direktiivien kanssa. Huhtahyvät on ottanut ensimmäisenä Suomessa käyttöön höyrysavustusmenetelmän, joka alittaa EU-säädösten nokiraja-arvot.
Nykysavustusmenetelmissä 800-asteinen vesihöyry ajetaan puuhakkeen läpi, jolloin sivutuotteena syntyy myös haitallisia PAH-yhdisteitä. Höyrysavustuksessa vesihöyry on 400-asteista, jolloin muodostuu tasalaatuista savua eikä lihaan muodostu nokea tai karsinogeenejä.
Lempeämmässä lämpötilassa lihan pintaan ei muodostu samanlaista tummaa kuorta kuin perinteisillä savustusmenetelmillä. Savu pääsee syvemmälle lihaan, jolloin tuotteesta tulee mehevämpi ja savun maku leviää lihaan läpikotaisin. Myös savustusaika on lyhyempi.
Höyrysavustus on ollut käytössä Saksassa jo vuosia ja Huhtahyvien markkinointijohtaja Juha Salmi uskoo menetelmän yleistyvän muuallakin. Ensimmäiset kotimaiset höyrysavustetut leikkeleet saatiin markkinoille alkuvuodesta.
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa