EU kieltämässä perinteisen savustuksen – suomalainen Huhtahyvät keksi nokkelan kiertotien

palvikinkku kinkku shutterstock
Höyrysavustus on varteenotettava vaihtoehto perinteiselle palvaamiselle. Shutterstock

Höyrysavustetut tuotteet eivät sisällä lainkaan haitallisia PAH-yhdisteitä.

Luonnonpuusta saadulla savulla palvattu liha sisältää EU-säädöksiin nähden liikaa terveydelle vaarallisia PAH-yhdisteitä. Siksi perinteinen savustus uhkaa loppua syyskuussa myös Suomessa.

Jos lisäaikaa ei saada, savustamiselle joudutaan etsimään vaihtoehtoja, jotka ovat linjassa EU-direktiivien kanssa. Huhtahyvät on ottanut ensimmäisenä Suomessa käyttöön höyrysavustusmenetelmän, joka alittaa EU-säädösten nokiraja-arvot.

Nykysavustusmenetelmissä 800-asteinen vesihöyry ajetaan puuhakkeen läpi, jolloin sivutuotteena syntyy myös haitallisia PAH-yhdisteitä. Höyrysavustuksessa vesihöyry on 400-asteista, jolloin muodostuu tasalaatuista savua eikä lihaan muodostu nokea tai karsinogeenejä.

Lempeämmässä lämpötilassa lihan pintaan ei muodostu samanlaista tummaa kuorta kuin perinteisillä savustusmenetelmillä. Savu pääsee syvemmälle lihaan, jolloin tuotteesta tulee mehevämpi ja savun maku leviää lihaan läpikotaisin. Myös savustusaika on lyhyempi.

Höyrysavustus on ollut käytössä Saksassa jo vuosia ja Huhtahyvien markkinointijohtaja Juha Salmi uskoo menetelmän yleistyvän muuallakin. Ensimmäiset kotimaiset höyrysavustetut leikkeleet saatiin markkinoille alkuvuodesta.

***

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!