Enemmän lihaksia, vähemmän rasvaa – tässäkö piilee salaisuus?

pekoni, munat
Shutterstock

Miksi proteiinien kannattaisi olla iso osa ruokavaliota? Tutkijoiden mukaan siksi, että kerryttämäsi kilot tulisivat lihaksena, eivät rasvana.

Olet varmaan jo kuullut, että proteiinien syönti kannattaa. Aivan yksinkertaista se ei kuitenkaan ole. Proteiinien lisääminen ruokavalioon ei välttämättä vaikuta vaa'an lukemiin vähentävästi, mutta se varmistaa sen, että paino tulee lihasten muodossa, ei rasvana. Näin ainakin väittivät tutkijat Obesity Societyn vuositapaamisessa Bostonissa.

Penningtonin biolääketieteellisen tutkimuskeskuksen tutkijat laittoivat 16 tervettä aikuista runsaskalorisille ruokavalioille, jotka koostuivat eri määristä proteiinia. Yksi ruokavalio sisälsi viisi prosenttia proteiinia, toinen 15 prosenttia ja kolmas 25 prosenttia. Osallistujat noudattivat ruokavalioita kahdeksan viikon ajan. Kaikki osallistujat söivät 40 prosenttia enemmän kilokaloreita kuin olisivat tarvinneet painon säilyttämiseen entisellään ja kaikkien osallistujien paino nousi suurin piirtein saman verran.

Kuitenkin niiden osallistujien, jotka noudattivat joko 15- tai 25-prosenttista ruokavaliota, nauttimista ylimääräisistä kilokaloreista 45 prosenttia varastoitui lihaksena. Vähäproteiinista ruokavaliota noudattavilla huikeat 95 prosenttia kilokaloreista varastoitui puolestaan rasvana.

Aineenvaihduntaan vauhtia

On vielä epäselvää, miten proteiini muuttaa elimistön tapaa varastoida kaloreita, mutta tämän kokeilun perusteella proteiinilla voi kuitenkin olla valtava vaikutus elimistön rasvaprosenttiin. Ja koska lihasmassan lisääminen voi piristää aineenvaihduntaa, olisi vain järkeenkäypää, että proteiinin syöminen voi auttaa myös siinä.

Kuinka paljon proteiinia sitten kannattaisi syödä? Penningtonin tutkijoiden saamien tulosten mukaan 25–45 prosenttia ruokavalion sisältämistä kilokaloreista pitäisi tulla proteiinista. Jos noudatat 2 000 kilokalorin ruokavaliota, tulisi sinun syödä 125–225 grammaa proteiinia päivässä.

LUE MYÖS:  

Lähde: Women's Health 

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja