Enemmän lihaksia, vähemmän rasvaa – tässäkö piilee salaisuus?
Miksi proteiinien kannattaisi olla iso osa ruokavaliota? Tutkijoiden mukaan siksi, että kerryttämäsi kilot tulisivat lihaksena, eivät rasvana.
Olet varmaan jo kuullut, että proteiinien syönti kannattaa. Aivan yksinkertaista se ei kuitenkaan ole. Proteiinien lisääminen ruokavalioon ei välttämättä vaikuta vaa'an lukemiin vähentävästi, mutta se varmistaa sen, että paino tulee lihasten muodossa, ei rasvana. Näin ainakin väittivät tutkijat Obesity Societyn vuositapaamisessa Bostonissa.
Penningtonin biolääketieteellisen tutkimuskeskuksen tutkijat laittoivat 16 tervettä aikuista runsaskalorisille ruokavalioille, jotka koostuivat eri määristä proteiinia. Yksi ruokavalio sisälsi viisi prosenttia proteiinia, toinen 15 prosenttia ja kolmas 25 prosenttia. Osallistujat noudattivat ruokavalioita kahdeksan viikon ajan. Kaikki osallistujat söivät 40 prosenttia enemmän kilokaloreita kuin olisivat tarvinneet painon säilyttämiseen entisellään ja kaikkien osallistujien paino nousi suurin piirtein saman verran.
Kuitenkin niiden osallistujien, jotka noudattivat joko 15- tai 25-prosenttista ruokavaliota, nauttimista ylimääräisistä kilokaloreista 45 prosenttia varastoitui lihaksena. Vähäproteiinista ruokavaliota noudattavilla huikeat 95 prosenttia kilokaloreista varastoitui puolestaan rasvana.
Aineenvaihduntaan vauhtia
On vielä epäselvää, miten proteiini muuttaa elimistön tapaa varastoida kaloreita, mutta tämän kokeilun perusteella proteiinilla voi kuitenkin olla valtava vaikutus elimistön rasvaprosenttiin. Ja koska lihasmassan lisääminen voi piristää aineenvaihduntaa, olisi vain järkeenkäypää, että proteiinin syöminen voi auttaa myös siinä.
Kuinka paljon proteiinia sitten kannattaisi syödä? Penningtonin tutkijoiden saamien tulosten mukaan 25–45 prosenttia ruokavalion sisältämistä kilokaloreista pitäisi tulla proteiinista. Jos noudatat 2 000 kilokalorin ruokavaliota, tulisi sinun syödä 125–225 grammaa proteiinia päivässä.
LUE MYÖS:
Lähde: Women's Health
MTV LIFESTYLE
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia