Anna lihan levätä rauhassa – näin syntyy täydellinen paahtopaisti
Herkullinen paahtopaisti on yllättävän helppo valmistaa, kunhan muistaa muutaman tärkeän työvaiheen.
Klassikkoruoka paahtopaisti sopii paremman viikonloppuruoan lisäksi myös tarjoiltavaksi vieraille juhlissa ja illanistujaisissa ja ylijäänyt liha on erinomainen leivänpäällinen. Muutamalla vinkillä varmistat, että paistista tulee suussa sulavaa
Lihan määrä
Luullista paistia tulee varata noin 2,5 kiloa kuutta syöjää kohden, luutonta riittää 1,5 kiloa.
Kypsentäminen
Paahtopaistin kypsyyden mittaamiseen on olemassa useampikin tapa. Varmin niistä on käyttää lämpömittaria. Sisältä raa’aksi jätettävän paistin sisälämpötila valmiina on 60 astetta, mediumin 70 astetta ja kypsän 80 astetta. Jos sinulla ei ole lämpömittaria, voi lihan kypsymisen laskea myös ajassa seuraavasti:
Raaka: 12 minuuttia/500 grammaa
Medium: 15 minuuttia/500 grammaa
Kypsä: 17 minuuttia/500 grammaa
Huomioi kuitenkin, että paistoaika riippuu uunista!
Ennen kypsentämistä
Muista ottaa liha ajoissa huoneenlämpöön ennen kypsentämistä. Voit halutessasi myös ruskistaa lihan pinnan pannulla ennen uuniin laittoa.
Ennen syömistä
Hyvän paistin valmistamisen tärkein vaihe on vasta silloin, kun liha otetaan pois uunista. Kääri liha folioon ja anna sen levätä ainakin 20 minuuttia ennen tarjoilua. Suoraan uunista leikattavaksi otettu liha valuttaa kaikki nesteet ulos, eikä sen makukaan ole läheskään niin täyteläinen kuin rauhassa levänneen paistin.
Katso paahtopaistin resepti täältä!
LUE MYÖS:
Lähde: About.com
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti