Anna lihan levätä rauhassa – näin syntyy täydellinen paahtopaisti

shutterstock_163070036
SHUTTERSTOCK

Herkullinen paahtopaisti on yllättävän helppo valmistaa, kunhan muistaa muutaman tärkeän työvaiheen.

Klassikkoruoka paahtopaisti sopii paremman viikonloppuruoan lisäksi myös tarjoiltavaksi vieraille juhlissa ja illanistujaisissa ja ylijäänyt liha on erinomainen leivänpäällinen. Muutamalla vinkillä varmistat, että paistista tulee suussa sulavaa

Lihan määrä   

Luullista paistia tulee varata noin 2,5 kiloa kuutta syöjää kohden, luutonta riittää 1,5 kiloa.

Kypsentäminen

Paahtopaistin kypsyyden mittaamiseen on olemassa useampikin tapa. Varmin niistä on käyttää lämpömittaria. Sisältä raa’aksi jätettävän paistin sisälämpötila valmiina on 60 astetta, mediumin 70 astetta ja kypsän 80 astetta. Jos sinulla ei ole lämpömittaria, voi lihan kypsymisen laskea myös ajassa seuraavasti:

Raaka: 12 minuuttia/500 grammaa
Medium: 15 minuuttia/500 grammaa
Kypsä: 17 minuuttia/500 grammaa

Huomioi kuitenkin, että paistoaika riippuu uunista!

Ennen kypsentämistä

Muista ottaa liha ajoissa huoneenlämpöön ennen kypsentämistä. Voit halutessasi myös ruskistaa lihan pinnan pannulla ennen uuniin laittoa.

Ennen syömistä

Hyvän paistin valmistamisen tärkein vaihe on vasta silloin, kun liha otetaan pois uunista. Kääri liha folioon ja anna sen levätä ainakin 20 minuuttia ennen tarjoilua. Suoraan uunista leikattavaksi otettu liha valuttaa kaikki nesteet ulos, eikä sen makukaan ole läheskään niin täyteläinen kuin rauhassa levänneen paistin.

Katso paahtopaistin resepti täältä!

LUE MYÖS:

Lähde: About.com

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja