Amerikkalaissivusto hehkuttaa: "Nämä herkulliset suomalaisruoat jokaisen tulisi osata valmistaa"

Shutterstock

Amerikkalaissivusto Buzzfeed hehkuttaa tuoreessa artikkelissaan tällä kertaa suomalaisia herkkuja karjalanpiirakoista mustikkapiirakkaan.

Kermaista nakkikastiketta, narskuvaa leipäjuustoa ja sydämellistä kalakukkoa – lue, kuinka mairittelevin sanankääntein Buzzfeed-sivusto ylistää suomalaisia perinneherkkuja!

Jutun takana on tälläkin kertaa Buzzfeedin oma Suomi-toimittaja Tabatha Legget, jolla on sukujuuret Suomessa. Legget kertoi syksyllä Nyt.fi:n haastattelussa vierailevansa Suomessa vuosittain.

1. Kevyt ja ilmava mustikkapiirakka

"Perinteinen suomalainen mustikkapiirakka muistuttaa lähinnä kakkua. Siinä ei ole rapeaa perinteistä piirakkataikinaa, vaan taikina valmistetaan voista, sokerista, munista ja vehnäjauhoista. Se on parhaimmillaan tarjoiltuna jäätekön tai vahvan kahvikupillisen kanssa iltapäivän herkkuna."

2. Lämmittävät kaalikääryleet

"Kaalikääryleet ovat työläitä valmistaa, mutta ovat ehdottomasti kaiken sen vaivan arvoisia. Ne täytetään jauhelihalla, korppujauhoilla, riisillä ja sipulilla ja niistä rakentuu herkullinen illallinen silloin kun mieli tekee lohturuokaa. Kaalikääryleet voidaan tarjoilla siirapilla maustettuina, mutta suomalaiset syövät ne puolukkahillon seurana."

3. Kermainen nakkikastike

"Tarjoillaan tavallisimmin keitettyjen perunoiden seurana. Suomalainen nakkikastike on todellista lohturuokaa. Se on käytännössä paistettuja nakinpaloja paksussa sipulikastikkeessa."

4. Narskuva leipäjuusto

"Narskuvana juustona tunnetun leipäjuuston nimi tarkoitaa kirjaimellisesti leivän ja juuston yhdistelmää suomeksi. Voit tehdä sen reseptillä itse alusta saakka, mutta parasta on ostaa Ikeasta valmista leipäjuustoa, jonka voi lämmittää uunissa. Suomalaiset syövät tämän herkun kuumana, kylmän maidon ja lakkahillon kera."

5. Lohdullinen kesäkeitto

"Kirjaimellisesti suomen kielestä käännettynä kesäkeitto sana merkitsee kesän ja keiton yhdistelmää. Keiton nimen ei kuitenkaan kannata antaa hämätä, sillä tämä ei suinkaan ole aivan kevyttä ruokaa. Keitto sisältää porkkanaa, perunaa, vihreitä papuja, kukkakaalia, pinaattia ja paljon täyteläiseen keittoon vaadittavaa kermaa. Suomalaiset syövät tämän ruisleivän kanssa, mutta keitto sopii liki minkä tahansa lisukkeen seuraksi."

6. Sydämellinen kalakukko

"Tämä kalapiiras on peräisin Itä-Suomesta, paikasta nimeltä Savo. Kalakukon valmistaminen on pikkutarkkaa työtä ja se merkitsee pienten kalojen (tyypillisesti muikkujen tai ahventen) kypsentämistä paksun piirakkataikinan sisällä. Kalakukon valmistaminen on kuitenkin kaiken sen vaivan arvoista. Sen voi syödä kylmänä tai kuumana ja se viipaloidaan kakkujen tapaan."'

7. Kevyt ja ilmava vispipuuro

"Vatkattu puuro valmistetaan mannasuurimoista ja se tarjoillaan kylmänä. Suomalaiset käyttävät tavallisimmin puolukoita, mutta sen voi valmistaa myös mansikoista, vadelmista tai karpaloista."

8. Pyöreät lihapullat

"Suomalaiset lihapullat erotaa ruotsalaisista tai italialaisista lihapullista se, että ne on tehty kermaviiliin. Kermaviilin voi korvata vähärasvaisella creme fraichella, mutta se ei ole aivan sama asia."

9. Hämmästyttävä rosolli

"Kylmään joulusalaattiin kuuluu punajuuri, porkkanat, perunat, sipuli, omena ja silli. Rosolli on maultaan voimakasta jaerittäin herkullista."

10. Ohuet ja rapsakat piparkakut

"Suomalaiset piparkakut maistuvat erityisen hyviltä, koska niissä on inkivääriä, kanelia, neilikkaa ja kardemummaa. Ne ovat parhaimmillaan tarjoiltuna kylmän maitolasillisen seurana juuri ennen yöpuulle painumista."

11. Herkulliset karjalanpiirakat

"Karjalaiset riisipiirakat ovat haaste, mutta jos niitä tekee suuren erän, voi ne pakastaa. Ne ovat ruisleipätaskuja, jotka on täytetty paksulla riisipuurolla. Suomalaiset tarjoilevat niitä munavoin eli kovaksi keitettyjen munien ja voin sekoituksen kanssa."

12. Suolaiset silakat

"Suomalaiset kypsentävät silakkaa monin eri tavoin, mutta suosikkireseptimme on lime-mehun, pippurin ja runsaan suolamäärän kanssa valmistetut silakat."

13. Suussasulavat korvapuustit

"Käännettynä suomen kielestä korvapuusti merkitsee iskua korville. Kardemummalla maustetut pullat sisältävät ruskeaa sokeria ja kanelia, ja ne ovat kenties parasta, mitä Pohjois-Euroopassa on keksitty. Niiden valmistaminen vie tovin, mutta kotiin leipomisesta leijaileva tuoksu tekee siitä kaiken vaivan arvoista."

14. Kermainen korvasienimuhennos

"Tämä sienihöystö sopii täydellisesti minkä tahansa kasvislisukkeen seuraksi. Korvasieniä käytetään paljon suomalaisessa keittiössä. Koska ne sisältävät gyromitriiniä, on ne keitettävä kahdesti ennen kuin ne haudutetaan ja muhennetaan voissa ja kermassa. Korvasieniä voi olla vaikea löytää, mutta ne voi halutessaan korvata yleisemmillä sienillä."

15. Lämmittävä annos kuumaa mannapuuroa

"Mannasuurimoista valmistettu puuro tehdään maitoon ja voihin. Tämä on täydellinen talvinen aamupala ja se maistuu parhaiten marjojen seurana."

16. Ruisleipä

"Aivan kuten minkä tahansa muunkin leivän valmistaminen, ruisleivän valmistaminen vie aikaa. Kaiken kaikkiaan se vie noin tunnin, mutta voi luoja, se on kaiken sen vaivan arvoista."

17. Täyttävä perunalaatikko

"Toinen talvisuosikki, makeutetusta perunasta valmistettu pataruoka vaatii keittämistä, muhentamista ja perunoiden kypsentämistä sokerin, kerman ja jauhojen seurana. Tämä on herkullinen ja täyttävä lisuke, johon voi lisätä myös muskottipähkinää ja siirappia."

18. Paksu pannukakku

"Suomalaiset uunissa kypsyvät pannukakut on ilmiömäisen helppo valmistaa, eikä keittiössä tarvitse seisoa niiden vuoksi tuntikausia. Ne maistuvat parhaiten kerman ja marjojen kanssa."

19. Herkullinen kalakeitto

"Suomalainen kalamuhennos tehdään tavallisesti ahvenesta, hauesta, järvitaimenesta tai lohesta. Siihen kuuluu myös sipuli, perunat sekä tilli ja keitto sopii täydellisesti lounaalle."

20. Lohduttava riisipuuro

"Suomalainen riisipuuro tarjoillaan usein aamiaisella, mutta sitä voi syödä mihin aikaan päivästä tahansa. Se on parhaimmillaan sokerilla, kanelilla, muskottipähkinällä ja kardemummalla maustettuna. Jotkut suomalaiset kaatavat puurokulhoonsa myös kylmää maitoa."

21. Maukas graavilohi

"Tuoreena suolattu lohi, jota ruotsalaiset kutsuvat nimellä "gravlax", valmistuu marinoimalla lohta suolassa, sokerissa ja pippureiden joukossa. Suomalaiset tarjoavat sitä usein ruisleivän päällä tillin kanssa."

22. Maistuva hernekeitto

"Suomalainen kuivatuista herneistä ja kinkusta tehty keitto sisältää myös perunaa, porkkanaa ja sipulia, ja keitto on todella yksinkertainen valmistaa. Kasvisruokavaliota noudattavat voivat jättää reseptistä kinkun pois."

23. Talvinen porkkanalaatikko

"Toinen perinteinen suomalainen jouluruoka on uunissa kypsyvä porkkanalaatikko, joka tehdään porkkanoista, riisistä, munista ja korppujauhoista. Porkkanan voi korvata myös lantulla, tai halutessaan voi käyttää molempia juureksia yhdessä."

24. Herkullinen luumukiisseli

"Suomalainen luumukiisseli tehdään luumuista, kanelista ja perunajauhoista ja sitä valmistetaan tyypillisimmin joulun aikaan. Jos sinulla ei ole perunajauhoja, voit käyttää myös vehnäjauhoja sne valmistamiseen."

Lue myös:

Lähde: Buzzfeed

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!