Alkon asiantuntija: Näillä perusteilla juomille annetaan ruokasuosituksia

olut ja viini
Shutterstock

Alkossa eri juomille on merkitty symbolien avulla ruokasuosituksia antamaan osviittaa siitä, millaisten ruokien kanssa eri juomat sopivat erityisen hyvin. Ruokasymbolit saattavat laajuutensa vuoksi aiheuttaa hämmennystä ja siksi Makuja.fi otti selvää, millä perusteella ruokasuosituksia annetaan – ja kuinka niitä tulisi tulkita.

Oluille ja viineille annetaan Alkon puolesta tavallisesti kullekin neljä ruokasuositusta, jotka ovat luonteeltaan hyvin laajoja. Juomille annetaan symbolin muodossa suositus merkitsemällä juoma erityisen sopivaksi esimerkiksi pasta- tai nautaruokien kanssa. Alkon tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna tähdentää, että oluille ja viineille annettuja ruokasuosituksia ei ole tarkoitus noudattaa orjallisesti.

– Ruokasymbolit ovat nopeita tapoja antaa asiakkaalle viitteitä siitä, että millaisille eväille kyseiset oluet tai viinit on ensisijaisesti tarkoitettu, Vilkuna toteaa.

Erilaiset ruokasymbolit ovat tuttuja Alkon hyllyiltä.

– Kannattaa myyjän kanssa keskustella enemmän siitä, että millaista ruokaa on valmistamassa, jos haluaa saada ihan täydellisen nappisuosituksen, Vilkuna jatkaa.

Asiantuntijaraati arvioi

Alkon pääosin ostoihin ja laadunvalvontaan erikoistuneet asiantuntijat kokoontuvat tasaisin väliajoin noin viiden hengen tiimeihin arvioimaan sitä, millaisten ruokien kanssa kukin olut tai viini sopii erityisen hyvin. Vilkuna on itsekin mukana laatimassa ruokasuosituksia oluille ja viineille.

– Pyrimme antamaan yleispäteviä suosituksia, jotka mahdollisimman monella tavalla valmistettuna ja mahdollisimman monilla eri lisukkeilla on havaittu toimiviksi, Vilkuna kertoo.

Ruokia paikan päällä ei kuitenkaan maistella, vaan symbolien valinta nojaa maistelijoiden ammattitaitoon arvioida juomien makujen sopivuutta eri ruokalajien kanssa.

– Suositukset perustuvat meidän kokemukseemme, Vilkuna kertoo.

Tavoitteena tarkemmat suositukset

Toiveena on, että tulevaisuudessa eri oluille ja viineille pystyttäisiin tarjoamaan entistä tarkempia ruokasuosituksia. Toistaiseksi Alkon ruokasymboleita on syytä tulkita väljästi.

– Näitä ruokasymboleja on useita kymmeniä ja ne ovat aika lailla viitteellisiä. Toivomme, että pääsemme jossain vaiheessa kehittämään hakujamme siihen malliin, että suosituksia päästään tekemään tarkemmin, Vilkuna kertoo.

– Kun ottaa huomioon sen, että miten laajoja nämä ovat, niin se on aikalailla sellaista nopeaa apua, Vilkuna toteaa.

Heli Kuitunen, heli.kuitunen(at)mtv.fi

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.