Alligaattoripäärynä on kuninkaallisten herkku – tiesitkö näitä hedelmäfaktoja?

avocado
Avokado on tuttu herkku, jota syödään ympäri maailmaa. colourbox.com

Avokadoa on käytetty ympäri maailmaa hyvin monipuolisesti osana ruokavaliota. Lue erikoiset faktat tutusta tummanvihreästä hedelmästä!

The Daily Meal -sivusto kokosi yhteen mielenkiintoisia avokadofaktoja. Tiesitkö, että avokadoa on kutsuttu alligaattoripäärynäksi?

Alligaattoripäärynä

Hass-avokadoja kutsutaan tietyissä maailmankolkissa vapaasti suomennettuna alligaattoripäärynöiksi (engl. Alligator Pear). Nimi juontaa juurensa avokadon vihreään, kuhmuraiseen pintaan ja päärynän muotoon.

Kuuluisa herra Hass

Kaikkein kuuluisin avokadolajike on nimeltään Hass. Lajike on saanut nimensä Rudolph Hass, joka patentoi avokadopuunsa vuonna 1935.

Kuninkaallisten herkku

Avokadoja tarjoiltiin aikoinaan pelkästään kuninkaallisille. Tuolloin hedelmää pidettiin vaurauden symbolina.

Rakkauden hedelmä

Avokadopuu kuuluu puulajikkeisiin, jotka eivät tuota hedelmiä kasvaessaan yksittäisinä puina. Tästä syystä avokadoa on pidetty rakkauden ja hedelmällisyyden symbolina.

Kypsyy vasta poimimisen jälkeen

Jotta avokado kypsyy, täytyy se poimia ensin puusta. Avokadot eivät koskaan kypsy pehmeiksi puussa, vaan niiden pehmeneminen vie aikaa vielä poimimisen jälkeen.

Jälkiruoaksi

Suomessa avokadoja käytetään pääasiassa osana suolaisia ruokia, mutta esimerkiksi Brasiliassa on hyvin yleistä käyttää avokadoa makeisiin herkkuihin kuten jäätelöön. Filippiineillä avokadoa sekoitetaan sokerin ja maidon kanssa ja makeaa juomaa nautitaan jälkiruoaksi.

Avokadojäätelö 8:18

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.