Zumbasta shoppailuun – näin suomalaiset kuntoilevat

Trendit tulevat ja menevät, mutta yksinkertainen liikunta pysyy suosiossa. Edullisuus ja helppous viehättävät.

Verkossa liikuntapäiväkirjapalveluita tarjoavan Heiaheian mukaan tämän vuoden suosituimmat liikuntamuodot ovat kävely, kuntosali, pyöräily, juoksu ja koiran ulkoiluttaminen. Samat lajit ovat pyörivät vuodesta toiseen myös kansallisten liikuntatutkimusten kärjessä.

– Eniten suosiotaan ovat tänä vuonna kasvattaneet pyöräily, kahvakuula ja crossfit, kertoo Heiaheian toimitusjohtaja ja perustaja Jussi Räisänen.

Suomalaisista viime viikolla treenejä kirjanneista käyttäjistä 38,5 prosenttia on kirjannut harrastaneensa pyöräilyä. Suosiotaan menettäneistä lajeista Räisänen mainitsee viime vuosina paljon esillä olleen zumban.

Perinteistenkin lajien suosiossa on vaihtelua. Räisäsen mukaan pyöräilyn suosiossa näkyy liikuntaan kannustaminen työpaikoilla. Myös pyöräilymyönteinen kaupunkisuunnittelu vaikuttaa.

Elämänmuutosprojektit näkyvät

Kesäkuun 15 suosituimman lajin joukkoon ovat verkkopalvelun tilastoissa kivunneet myös puutarhatyöt, golf ja ruohonleikkuu. Toisin kuin virallisten liikuntatutkimusten lomakkeisiin, Heiaheiaan saatetaan merkitä myös vähemmän urheilullisia liikuntamuotoja, kuten shoppailu tai rokkaus.

– Tarkastamme ja hyväksymme käyttäjien ehdottamat lajit, mutta emme ole siinä kovin tiukkoja. Jos lajissa saa edes jonkinlaista liikuntaa, se käy, Jussi Räisänen kertoo.

Käyttäjien merkinnät lisääntyvät kevään kesäkuntoprojektin ja syksyn kesäkilojen pudotusprojektin aikoihin. Juhlapäivät taas luovat aktiivisuuteen syviä kuoppia.

Heiaheialla on Suomessa noin 200 000 käyttäjää, joista aktiivisesti liikuntakertojaan merkitsee noin puolet. Tyypillinen käyttäjä on noin kolmekymppinen nainen.

Palvelun käyttäjien liikuntatottumuksia ei voi yleistää kaikkiin suomalaisiin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja