Mainos

Zjuganov: Naton laajentuminen historiallinen erehdys

Sotilasliitto Naton laajentuminen itään on historiallinen erehdys, totesi Venäjän kommunistisen puolueen puheenjohtaja Gennadi Zjuganov tänään Brysselissä.

Zjuganov oli ensi kertaa Euroopan parlamentissa sen Venäjä-valtuuskunnan vieraana. Valtuuskunta vastaa parlamentin suhteista Venäjän duumaan ja seuraa muutenkin kehitystä Venäjällä. Valtuuskunnan varapuheenjohtajana toimii Reino Paasilinna (sd.). Zjuganovin mukaan Naton laajentuminen ei millään tavalla edistä Euroopan turvallisuutta. Samalla hän tähdensi useampaan otteeseen, ettei kansainvälisissä yhteyksissä ole otettu huomioon Venäjän turvallisuusongelmia.

Baltian maiden Nato-jäsenyydestä Zjuganov oli harvinaisen samaa mieltä Venäjän hallituksen kanssa.
-Ei ole hyväksyttävää, jos Baltian maat eroaisivat kokonaan Venäjän vaikutuspiiristä, hän sanoi. Zjuganovin mielestä balttien tulisi mieluummin toimia yhdyssiteenä Länsi- ja Itä-Euroopan välissä. Euroopan unionin laajentumista Zjuganov sen sijaan kannatti. Hänen mielestään se on tärkeä tekijä myös kansainvälisellä tasolla. Laajentumisen tulisi hänen mukaansa perustua ihmisoikeuksien kunnioittamiseen ja todelliseen demokratiaan, ei niinkään sotilasliittoihin tai niiden laajentumiseen. Hän korosti, että kommunistinen puolue vastustaa kaikenlaista liittoutumapolitiikkaa ja kannattaa yhteistyötä Euroopan sekä Aasian kanssa. Venäjästä on tulossa merkittävä tekijä myös Euroopan kannalta ensi vuosisadalla, Zjuganov vakuutti.

Sanakäänteissään muuten kohtelias ja varovainen Zjuganov arvosteli kuitenkin presidentti Boris Jeltsinin uudistuspolitiikkaa. Hänen mukaansa uudistukset itsessään ovat hyviä, mutta niiden toteuttamistapa on ollut väärä. Kysymykset strategisia aseita rajoittavan Start-2-sopimuksen ratifioinnista duumassa Zjuganov sivuutti korostamalla, ettei asiassa ole otettu huomioon Venäjän turvallisuusongelmia. Yhdysvaltain ja Venäjän välinen Start-2-sopimus solmittiin jo vuonna 1993. Sen mukaan kummankin maan ydinkärkien määrä on vähennettävä 3500:aan vuoteen 2003 mennessä. Yhdysvaltain kongressi on ratifioinut sopimuksen vuonna 1996, mutta Venäjän duuma ei ole vielä antanut sille hyväksyntäänsä. Euroopan parlamentin Venäjä-valtuuskuntaa johtaa saksalainen sosiaalidemokraatti Constanze Angela Krehl.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.