Zinni palaa Lähi-itään

Yhdysvaltain rauhanvälittäjän Anthony Zinnin paluu Lähi-itään nostattaa toiveita rauhasta.

Yhdysvaltain rauhanvälittäjä Anthony Zinni palaa Lähi-itään torstaina, ilmoitti Yhdysvaltain Israelissa oleva suurlähetystö uudenvuodenpäivänä.

Suurlähetystön mukaan Zinni, eläkkeellä oleva merijalkaväen kenraali, palaa alueelle 4-5 päiväksi ja tapaa konfliktin eri osapuolia. Zinni yrittää suurlähetystön mukaan saada palestiinalaiset noudattamaan tulitaukoa ja israelilaiset taas helpottamaan palestiinalaisia koskevia liikkumisrajoituksia.

Sekä palestiinalaiset että israelilaiset kertoivat olevansa tyytyväisiä Zinnin paluusta Lähi-itään. Zinni kävi jo marraskuun lopulta alkaen neuvotteluja Israelin ja palestiinalaisten edustajien kanssa, mutta palasi kolmen viikon neuvottelurupeaman jälkeen Yhdysvaltoihin, kun väkivaltaisuudet olivat vain laajenneet.

Israel pidätti terroriepäiltyjä

Israelin armeija tunkeutui viime yönä useille palestiinalaisalueille ja pidätti kymmenen terroristeiksi epäiltyä palestiinalaista Gazan kaistalla ja Jordanjoen länsirannalla.

Länsirannalla panssaroitujen ajoneuvojen tukemat israelilaisjoukot tunkeutuivat Qabatiyan palestiinalaiskylään. Iskujoukko pidätti neljä terrorismista epäiltyä palestiinalaismiestä, kertoi armeijan edustaja. Operaatio kesti noin tunnin ja sen yhdessä puhkesi myös laukaustenvaihtoa palestiinalaisten turvallisuusjoukkojen ja israelilaisten välille. Kenenkään ei kerrottu haavoittuneen ammuskelussa.

Muualla Länsirannalla pidätettiin viisi palestiinalaista. Yksi pidätys tehtiin myös Gazan kaistalla. Siellä israelilaiset sotilaat pidättivät Ryad Saadi Ayadin, joka on presidentti Jasser Arafatin turvallisuusjoukkojen everstin Masood Hussein Ayadin sukulainen. Eversti sai surmansa israelilaisen helikopterin hyökkäyksessä lähes vuosi sitten.

Israelin pääministerin Ariel Sharonin kerrottiin samaan aikaan torjuneen presidentti Moshe Katzavin ehdotuksen puhua palestiinalaisten parlamentissa. Katzavin tarkoituksena oli ehdottaa palestiinalaisille vuoden pituista aselepoa.

Sharonin lähipiiristä kuitenkin kerrottiin pääministerin vastustaneen ajatusta, koska se keventäisi kansainvälistä painostusta Jasser Arafatia kohtaan. Presidentin asema on Israelissa lähinnä edustuksellinen.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat