Mainos

Zinni pääsee tapaamaan Arafatin

Israel päästää Yhdysvaltain erityislähettilään Anthony Zinnin tapaamaan palestiinalaisten presidenttiä Arafatia.

Anthony Zinni ja Jasser Arafat kättelevät.

Israel päästää Yhdysvaltain erityislähettilään Anthony Zinnin tapaamaan palestiinalaisten presidenttiä Jasser
Arafatia, kertoi Israelin hallituksen edustaja illalla.
EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana ja tämänhetkisen puheenjohtajamaan Espanjan ulkoministeri Josep Pique tapasivat tänään Israelin ulkoministerin Shimon Peresin Tel Avivissa. Vaateistaan huolimatta EU:n edustajat eivät päässeet tapaamaan palestiinalaisten presidenttiä Jasser Arafatia, joka on ollut eristettynä päämajaansa Ramallahissa jo viikon ajan.

-Hallituksen virallinen kanta on se, ettei tapaamista sallita ... koska haluamme pitää hänet eristettynä, totesi Peres toimittajille.

Solanan mukaan Arafatin tapaamiskielto on suuri erehdys.

-Vaadimme, että kaikilla on mahdollisuus puhua kaikkien kanssa, totesi puolestaan ulkoministeri Pique.

-Arafatin tapaaminen ei sinänsä ole mikään päämäärä. Olemme täällä auttaaksemme, etsimässä keinoja, joilla YK:n päätöslauselma voitaisiin panna täytäntöön, hän kuitenkin jatkoi.

YK:n turvallisuusneuvoston lauantaisen päätöslauselman mukaan Lähi-idän osapuolten olisi välittömästi julistettava tulitauko ja Israelin vetäydyttävä palestiinalaisalueilta.

Palestiinalaiset vaativat Arafatin tapaamista

Palestiinalaisjohdon mukaan EU:n edustajien ei pitäisi suostua tapaamaan pääministeri Ariel Sharonia, mikäli Israel ei taivu myös Arafatin tapaamiseen. Palestiinalaisviranomaiset ilmoittivat tänään myös, etteivät he aio tavata EU:n edustajia, mikäli nämä taipuvat Israelin tahtoon olla tapaamatta Arafatia.

-Jos he eivät tapaa Arafatia, ei yksikään palestiinalaisviranomainen tapaa heitä, totesi palestiinalaisten neuvottelija Saeb Erekat uutiskanava CNN:llä tänään.

Erekatin mukaan tapaamisilla ei ole merkitystä, mikäli pääministeri Sharonia ei saada luopumaan Arafatin eristämisestä.

EU:n edustajat ovat ilmoittaneet pyrkivänsä Lähi-idän vierailullaan neuvottelemaan mahdollisimman monen osapuolen kanssa.

Powell neuvottelemaan Israeliin

Myös Yhdysvallat tiivistää otetaan Lähi-idän kriisin ratkaisemiseksi. Yhdysvallat ilmoitti tänään lähettävänsä ulkoministeri Colin Powellin Israeliin neuvottelumatkalle.

Yhdysvaltain erityislähettiläs Anthony Zinni on puolestaan ollut alueella vällitystehtävissä jo kolme viikkoa. Zinni on painottanut, että EU:n ja Yhdysvaltain on oltava neuvottelupyrkimyksissään yksimielisiä, mikäli verenvuodatus alueella tahdotaan saada loppumaan.

(MTV3-AFP-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.