Mainos

Zinni jatkoi välitysyrityksiä Lähi-idässä

Yhdysvaltain pyrkimykset saada Lähi-idän rauhanprosessi jälleen etenemään ovat vaikeuksissa. Molemminpuoliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet.

Yhdysvaltain pyrkimykset saada Lähi-idän väkivallankierre katkaistua olivat vaikeuksissa tänään. Väkivaltaisuudet kiihtyivät uudelleen, ja osapuolet esittivät ehtoja neuvotteluille.

Yhdysvaltain rauhanvälittäjä Anthony Zinni jatkoi päivän mittaan yrityksiä saada kriisin osapuolet neuvottelupöytään sen jälkeen, kun toivo tulitaukoneuvotteluista ehti jo herätä kertaalleen eilisiltana Israelin ilmoitettua tälle päivälle suunnitellusta tapaamisesta. Zinni tapasi päivällä Israelin presidentin Moshe Katzevin ja illansuussa hän aloitti neuvottelut palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin kanssa.

Israelin pääministeri Ariel Sharon sanoi tänään radiohaastattelussa, ettei Israel neuvottele poliittisista kysymyksistä väkivallan oloissa vaikkakin tähtää "tulitaukoon niin pian kuin mahdollista". Sharon vakuutti hallituksen istunnossa Israelin myös vastaavan palestiinalaisiskuihin, ja turvatoimia kiristettiin uusien itsemurhaiskujen pelossa.

Ulkoministeri Shimon Peres puolestaan sanoi radiohaastattelussa, että Israel olisi valmis suostumaan palestiinalaisten vaatimuksiin Israelin joukkojen vetäytymisestä itsehallintoalueilta. Edellytyksenä on kuitenkin takuu turvallisuudesta alueilla.

Toivonpilkahdus sammui pian

Zinnin välitysyritykset näyttivät hetken tuottaneen tulosta, kun Israel ilmoitti myöhään eilisiltana tälle päivälle aiotuista tulitaukoneuvotteluista. Israelin ja palestiinalaisten lisäksi niihin olisi osallistunut Zinni.

Palestiinalaislähteet kiirehtivät saman tien tähdentämään, että he eivät suostu neuvonpitoon, ellei Israelin armeija vetäydy kokonaan itsehallintoalueilta. Sittemmin Israelin hallituksen edustajakin perui tiedon neuvotteluista.

Tänään Sharonin neuvonantaja Zalman Shoval syytti "terrorismiin kiintynyttä" Arafatia neuvottelumahdollisuuksien pilaamisesta. -(Israel on) kulkenut pitkän matkan kohti Yhdysvaltain tahtomaa suuntaa, hän sanoi. Palestiinalaisten neuvottelija Saeb Erekat puolestaan toisti radiohaastattelussa, että tulitaukoneuvotteluihin ei päästä, ennen kuin "Israel vetäytyy alueelta A" itsehallintoalueisiin viitaten.

Väkivallan kierre jatkui

Väkivaltaisuudet ovat kaikesta huolimatta jatkuneet. Ainakin kuusitoista ihmistä loukkaantui, kun palestiinalaismies avasi tulen kohti väkijoukkoa Kfar Sabassa lähellä Tel Avivin kaupunkia tänään. Asiasta kertoivat poliisi ja Israelin radio. Ampuja sai lopulta itse surmansa israelilaispoliisien luodeista. Hetkeä aiemmin aseistautunut siviili oli jo ehtinyt ampua tätä. Kolmen iskussa loukkaantuneen vammat ovat vakavia.

Myös Israelin armeija on jatkanut operaatioitaan. Israelin armeijan panssarivaunut tunkeutuivat tänään jälleen Betlehemin keskustaan, kunalueella oli puhjennut yhteenottoja israelilaissotilaiden ja palestiinalaisten välille. Tilanteesta raportoi uutistoimisto AFP:n kirjeenvaihtaja.

Palestiinalainen ääriryhmä Hamas ilmoitti, että Israelin sotilaat surmasivat kolme sen jäsentä viime yönä. Surmatut yrittivät tehdä pommi-iskua Gazan alueella. Israelin ilmoituksen mukaan ammuttuja oli kolmen sijasta kaksi. Myös Länsirannan alueella oli tänään lievempiä yhteenottoja.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.