Mainos

Zimmermanin vapauttamiseen pettyneet osoittivat mieltään Yhdysvalloissa

9:10

Ihmiset kerääntyivät lauantain ja sunnuntain välisenä yönä mielenosoituksiin ympäri Yhdysvaltoja. Mielenosoittajat vaativat oikeutta ja tasa-arvoa.

Mustan nuorukaisen ampunut George Zimmerman vapautettiin syytteistä Floridassa lauantaina. Ihmisoikeusaktivistit pitävät päätöstä iskuna vasten amerikkalaisten kasvoja.

Yhdysvaltoja repinyt oikeudenkäynti on koventanut kiistelyä aselaeista ja ihonväriin perustuvista ennakkoluuloista.

Floridassa tapausta käsitelleen oikeustalon eteen kerääntyi satoja pettyneitä protestoijia.

Väkeä kokoontui lisäksi San Franciscon, Philadelphian, Chicagon ja Washingtonin kaduille. San Franciscon viereisessä Oaklandissa mielenosoittajat töhrivät autoja ja rikkoivat ikkunoita.

- Tämä on oikeusjärjestelmämme loppu. Kaikki eivät ole tasa-arvoisia oikeuden edessä, sanoi 20-vuotias puertoricolainen Ashton Summer.

Tapaus on nostanut valokeilaan yhdysvaltalaiset aselait ja oikeusjärjestelmän toimivuuden. Floridassa laki oikeuttaa kodin aseelliseen puolustamiseen tunkeutujia vastaan, jos on kohtuullinen syy uskoa olevansa vakavassa vaarassa.

Vapautettu elää pelossa

Zimmermanin perhe elää nyt pelossa. Ampujan veli Robert kertoi uutiskanava CNN:lle, että perhe pelkää jatkuvasti ihmisten ottavan lain omiin käsiinsä ja hyökkäävän joko Georgen tai muiden perheenjäsenten kimppuun.

Vapaaehtoisena naapurivahtina toiminut Zimmerman ampui aseettoman Trayvon Martinin viime vuoden helmikuussa. 17-vuotias Martin oli kävellyt aidatulla asuinalueella limsatölkki ja karkkipussi käsissään.

Syyttäjä vaati 29-vuotiaalle Zimmermanille tuomiota Martinin murhasta. Syyttäjän mukaan ampuja määritteli Martinin rikolliseksi ihonvärin perusteella. Zimmerman puolestaan sanoi, että kyse oli itsepuolustuksesta.

Kuusihenkinen valamiehistö päätyi vapauttamaan Zimmermanin kahden päivän ja 16 tunnin keskustelun jälkeen.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.