Mainos

Zimbabwessa lasketaan ääniä

Ääntenlasku Zimbabwen myrskyisissä presidentinvaaleissa on alkanut. Poliisit alkoivat siirtää äänestyslippuja sisältäviä uurnia aamulla ennen seitsemää äänestyspaikoilta erityisiin laskentakeskuksiin.

Jokaisessa Zimbabwen 120 vaalipiiristä on laskentakeskus, jossa vaalipiirin kaikki äänestysliput lasketaan. Vaalin tuloksia odotetaan tiedotusministeri Jonathan Moyon mukaan huomenna aamulla.

Äänestäminen päättyi eilen illalla sen jälkeen, kun sitä oli jatkettu yhdellä päivällä pääkaupungissa Hararessa laajamittaisten ruuhkien purkamiseksi äänestyspaikoilla. Ruuhkat estivät kymmenien tuhansien ihmisten äänestämisen varsinaisina vaalipäivinä lauantaina ja sunnuntaina.

Oppositio syyttää hallitusta ruuhkien tahallisesta aiheuttamisesta ja äänestyksen hidastamisesta opposition vahvalla alueella Hararessa. Äänestys saatiin monilla maaseudun äänestyspaikoilla päätökseen jo lauantaina.

Istuva presidentti Robert Mugabe on uutistoimistojen mukaan suosittu maaseudulla, kun taas pääkaupungissa kannatetaan opposition pääehdokasta MDC-puolueen Morgan Tsvangiraita.

Vaalien äänestysprosentista ei ole tietoa. Viranomaisten mukaan äänestämässä olisi käynyt noin kolme miljoonaa ihmistä. Äänestämään oikeutettujen tarkkaa lukumäärää ei kuitenkaan ilmoitettu ennen vaaleja. Syyksi tähän sanottiin lukuisat myöhästyneet rekisteröinnit, joita ennen äänioikeutettuja oli 5,6 miljoonaa. Zimbabwessa on 13 miljoonaa asukasta.

Oppositiopuolueen pääsihteerille syyte maanpetoksesta

Zimbabwen oppositiopuolueen pääsihteeriä Welshman Ncubea syytetään maanpetoksesta. Ncube pidätettiin eilen, ja hänelle luettiin oikeudessa syyte maanpetoksesta.

Ncubea, oppositiojohtaja Morgan Tsvangiraita sekä neljää muuta opposition edustajaa syytetään presidentti Robert Mugaben murhan suunnittelemisesta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.