Mainos

Zimbabwessa hyökättiin opposition kimppuun

Zimbabwen kiihtyvät poliittiset väkivaltaisuudet ovat saaneet Britannian harkitsemaan kansalaistensa evakuoimista.

Ainakin 20 ihmistä loukkaantui tänään poliittisissa väkivaltaisuuksissa Zimbabwessa. Levottomuudet alkoivat maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Bulawayossa, kun hallitsevan Zanu-PF-puolueen ääriainekset estivät opposition joukkokokouksen. Väkivaltaisuuksiin osallistui myös Zimbabwen poliisi, joka ampui kyynelkaasua opposition kannattajien joukkoon.

Yli 300 hallitsevan puolueen kannattajaa oli viime yönä piiloutunut urheilustadionille, jossa opposition kokous piti järjestää. Kun noin 10 000 opposition MDC-puolueen kannattajaa saapui paikalle, poliisi eristi stadionin ja uhkasi ampua opposition tukijoita. Osa MDC:n kannattajista pääsi kuitenkin sisälle stadionille, missä heidät pahoinpideltiin, kertoi MDC:n pääsihteeri Welshman Ncube.

Poliittiset väkivaltaisuudet ja opposition tukahduttaminen ovat kiihtyneet ennen maaliskuussa pidettäviä presidentinvaaleja. Hallitsevan puolueen ehdokas, istuva presidentti Robert Mugabe kohtaa vaaleissa opposition ehdokkaan MDC:n puheenjohtajan Morgan Tsvangirain.

Britannia evakuoi?


Britannia valmistautuu evakuoimaan yli 25 000 kansalaistaan Zimbabwesta, kertoi lontoolainen Sunday Telegraph -lehti viikonvaihteessa. Syynä on pelko väkivaltaisuuksien kiihtymisestä Zimbabwen maaliskuisten vaalien yhteydessä. Ulkoministeri Jack Straw on lehden mukaan perustanut kriisikomitean valmistelemaan evakuointia.

Zimbabwessa, entisessä Britannian siirtomaassa Rhodesiassa, on noin 40 000 Britannian kansalaista, joista 25 000 on rekisteröitynyt Britannian suurlähetystössä.

Mugabe varmistelee valintaansa

Poliittiset väkivaltaisuudet ovat viime vuosina koetelleet Zimbabwea. Yksinvallasta syytetty presidentti Robert Mugabe on johtanut maataan yli 20 vuotta ja on viime aikoina kohdellut oppositiota ja joukkoviestimiä kovalla kädellä varmistaakseen uudelleenvalintansa.

Kaksi opposition kannattajaa löydettiin jälleen eilen surmattuina. Yli 30 koulua on sulkenut ovensa väkivaltaisuuksien pelossa. Muun muassa ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on varoittanut täydestä sisällissodasta. Myös eräät Zimbabwen armeijan korkeat upseerit ovat uhanneet sodalla, elleivät Mugabe ja hallitseva Zanu-PF-puolue voita vaaleja.

Britannian viranomaiset eivät usko Mugaben luopuvan vallasta vapaaehtoisesti. Sekä Yhdysvallat että EU harkitsevat pakotteita Mugabea ja hänen lähipiiriään vastaan, vaikka Mugabe on luvannut järjestää vapaat vaalit.

(MTV3-STT-NTB-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.