Mainos

Zimbabwessa äänestettiin vilkkaasti

Zimbabwen vaalien ensimmäinen äänestyspäivä näyttää olleen perjantain tapaan aika rauhallinen, kertoi EU:n parlamentin vaalitarkkailija Eija-Riitta Korhola palattuaan Mount Darwinin alueelta pääkaupunkiin Harareen. Korholan kahden hengen ryhmä ei alueella kierrellessään törmännyt suoranaisiin vaalihäiriöihin, vaikka levottomuuksia on aiemmin esiintynyt eniten juuri pohjoisessa. Tämä on Korholan mukaan tavallaan loogista: tarkkailijoiden läsnäolon päätarkoituksenahan on estää levottomuuksia ja väkivaltaa.

EU-parlamentaarikko Korhola sanoi kuitenkin kuulleensa häiriöistä EU:n muilta tarkkailijoilta: zimbabwelaisilta tarkkailijoilta on estetty pääsy äänestyspaikoille ja oppositiopuolueen edustajiin on kohdistettu väkivaltaa. Esim. jonkin maatilan yhteydessä olevalla äänestyspaikalla hallituspuolue Zanun kannattajat ovat ensin yrittäneet "uudelleenkouluttaa" äänestäjiä tai sitten estää heitä äänestämästä. Eräällä tilalla käydessään Korhola itse näki istuskelevan aseistautuneen nuorisojoukon painostavan tilan omistajia. Nuoret eivät olleet selvästikään 70-luvun itsenäisyystaistelun veteraaneja, mutta he olivat jo kolmatta kuukautta ruokituttaneet itseään tilan töiden keskeyttämisen uhalla.

-Täältä käsin näyttää siltä, että sotaveteraanien rooli tässä on ihan mitätön; nämä ovat kerta kaikkiaan hallituspuolue Zanun palkkaamia huligaaneja, Korhola sanoi. Zimbabwessa on 150 EU:n rekrytoimaa vaalitarkkailijaa ja lisäksi kuusi EU:n parlamentin lähettämää tarkkailijaa. EU:n ryhmä on nyt suurin tarkkailijaryhmä, sillä presidentti Robert Mugaben hallitus on torjunut suuren määrän muita tarkkailijoita, mm. kaikki britit. Myös europarlamentaarikkoryhmän brittijäsen jäi ilman virallista tarkkailijan asemaa, vaikka hän kiertää muiden mukana. Parlamentin tarkkailijat jakautuivat - kaksi parlamentin henkilökunnan mukaanlukien - neljään ryhmään kierrelläkseen eri puolilla maata. Kansalaisjärjestötkään eivät ole saaneet lähettää tarkkailijoita Zimbabwen vaaleihin. (STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.