Mainos

Zimbabwen vastaus hyperinflaatioon: 10 miljardin dollarin seteli

Talouskurimuksen kourissa värjöttelevän Zimbabwen keskuspankki on ottanut käyttöön 10 miljardin Zimbabwen dollarin setelin, jolla se pyrkii helpottamaan käteispulaa. Setelin arvo harmailla markkinoilla on runsaat 14 euroa.

Hinnat kaksinkertaistuvat Zimbabwessa joka päivä, ja elintarvikkeista sekä polttoaineesta on pulaa. Käsittämättömissä luvuissa liikkuvan hyperinflaation vuoksi keskuspankki on toistuvasti joutunut lanseeraamaan uusia seteleitä, jotka menettävät nopeasti arvonsa.

Poliittisten tarkkailijoiden mukaan talouskriisin saaminen kuriin onnistuu vain, jos presidentti Robert Mugaben Zanu-PF-puolue ja opposition MDC-puolue pääsisivät vihdoin sopuun vallanjaosta. Neuvottelut ministerinpaikkojen jaosta ovat kuitenkin edelleen umpikujassa.

Tilanne kiristyi entisestään tänään, kun MDC:n johtaja Morgan Tsvangirai uhkasi vetäytyä kokonaan neuvotteluista, jos puolueen jäsenten sieppaukset eivät lopu.

Taloudellisen ja poliittisen kriisin lisäksi maata uhkaa myös laajalle levinnyt koleraepidemia. YK:n mukaan tautiin on tähän mennessä kuollut jo yli 1100 ihmistä ja lähes 21 000 on sairastunut.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.