Mainos

Zimbabwen presidentinvaalien tulokset valmistumassa

Zimbabwen presidentin Robert Mugaben puolue ei ole onnistunut saamaan enemmistöä parlamenttiin vaalien tarkistuslaskennassa, ilmenee osittaisista tuloksista. Hallitseva Zanu-PF-puolue kärsi siis ensimmäisen tappionsa lähes 30 vuoteen.

Pitkään odotettuja presidentinvaalien tuloksia puolestaan lupaillaan ylihuomiseksi.

Zimbabwessa pidettiin parlamentti- ja presidentinvaalit maaliskuun lopulla. Ensimmäistä kertaan sen jälkeen kun Zimbabwe itsenäistyi Britanniasta vuonna 1980 opposition MDC:n onnistui vaaleissa kaapata parlamentin enemmistö Mugabelta.

Tulokseen tyytymätön Zanu-PF-puolue vaati äänten laskemista uudelleen, ja lopulta 23:n vaalipiirin äänet 210:sta laskettiin toiseen kertaan.

Zimbabwen keskusvaalilautakunta kertoo, että 14 vaalipiirin äänet oli saatu laskettua. Niissä kaikissa alkuperäinen tulos oli jäänyt voimaan. Jotta Zanu-PF olisi saanut parlamenttienemmistön, olisi se tarvinnut yhdeksän paikkaa lisää. Lauantaina vain yhdeksän vaalipiiriä oli edelleen laskematta ja Zanu-PF oli saanut niistä ensimmäisellä laskukerralla jo kolme.

Keskusvaalilautakunnan johtajan mukaan presidentinvaalien tuloksia voidaan odottaa maanantaina. Ennen tulosten julkistamista ehdokkaat kutsutaan kuitenkin vielä vahvistamaan ääntenlaskun tulos.

MDC:n johtaja Morgan Tsvangirai on ilmoittanut voittaneensa vaalit heti ensimmäisellä kierroksella, mutta Mugaben puolue on torjunut väitteet ja valmistautuu toiselle kierrokselle.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.