Mainos

Zimbabwen oppositiojohtaja pidätettiin jälleen

Zimbabwen opposition keulahahmo Tsvangirai pidätettiin ja pahoinpideltiin kertaalleen jo aiemmin tässä kuussa.

Zimbabwen oppositiojohtaja Morgan Tsvangirai on pidätetty Hararessa hetkeä ennen kuin hän aikoi lehdistötilaisuudessa arvostella presidentti Robert Mugaben hallintoa turvautumisesta koviin otteisiin. Pidätyksestä kertoi Tsvangirain johtaman MDC-oppositiopuolueen edustaja.

Samaan aikaan eteläisen Afrikan maiden johtajat kokoontuivat alueen yhteistyöjärjestön SADC:n kriisikokoukseen, jonka pääaihe on Zimbabwen kriisi. Myös Mugabe osallistuu Tansanian isännöimään tapaamiseen.

Naapurimaat ovat tätä ennen varsin vaitonaisina seuranneet Zimbabwen tilannetta. Mugaben otteet on tuomittu kuuluvammin länsimaissa, ja tänäänkin EU kiirehti moittimaan pidätyksiä.

Tsvangirain lisäksi turvallisuusjoukot pidättivät koko puoluetoimiston väen. Tsvangirai pahoinpideltiin edellisen pidätyksen aikana aiemmin tässä kuussa.

Uuden pidätyksen uumoiltiin kiristävän äänenpainoja myös Dar es Salaamin huippukokouksessa. Suljettujen ovien takana kritiikki voi olla ankaraa, vaikkei julkilausumaa syntyisikään, arvioi Mugaben hallinnon entinen ministeri Jonathan Moyo brittilehti Guardianin haastattelussa.

Hän ennusti SADC-maiden johtajien vaativan 83-vuotiasta Mugabea luopumaan vallasta ensi vuonna, kun hänen virkakautensa päättyy. Mugabe haluaisi kahden vuoden jatkokauden.

Katolilaisen Mugaben arvostelijoiden joukkoon ovat viimeksi liittyneet katolisen kirkon piispat. He varoittavat verilöylyn ja kansannousun vaarasta maassa, jossa inflaatio laukkaa 1700 prosentissa ja työttömyysprosentti on 80.

Kriisin kärjistyminen heijastuisi naapurimaihinkin. Jo nyt kolme miljoonaa zimbabwelaista on lähtenyt kotimaastaan.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.