Zimbabwen oppositiojohtaja oikeuden eteen

Levottomuudet ovat lisääntyneet viime kuukausina, kun inflaatio on kiihtynyt korkeammalle kuin missään muualla maailmassa, 1700 prosenttiin.

Zimbabwen oppositiojohtaja Morgan Tsvangirai joutuu pian oikeuden eteen maan pääkaupungissa Hararessa.

Hänet ja useita muita opposition tukijoita pidätettiin viime viikonloppuna, kun he olivat valmistelemassa mielenosoitusta. Heidät myös pahoinpideltiin.

EU ja Yhdysvallat ovat tuominneet poliisien kovat otteet Zimbabwen oppositiota vastaan.

Itsevaltaisen presidentin Robert Mugaben vastaiset marssit kiellettiin vähän aikaa sitten maan pääkaupungissa Hararessa.

Levottomuudet ovat lisääntyneet viime kuukausina, kun inflaatio on kiihtynyt korkeammalle kuin missään muualla maailmassa, 1700 prosenttiin. Työttömyysaste on 80 prosenttia.

Mugabe, 83, on silti ehdolla ensi vuoden presidentinvaaleissa. Hän nousi valtaan vuonna 1980.

Mugabe aikoo pitää samaan aikaan myös parlamenttivaalit, jotka oli alun perin tarkoitus järjestää vuonna 2010.

Mugaben johdolla kohti vararikkoa

Zimbabwe tunnettiin joskus eteläisen Afrikan vilja-aittana. Syöksykierre alkoi vuonna 2000, kun kymmenettuhannet ihmiset valtasivat presidentti Robert Mugaben tuella satoja peltoja. Valkoiset maanviljelijät viljelivät suurinta osaa viljelyskelpoisesta maasta vielä 1990-luvun lopussa.

Maan mielivaltainen uudelleenjako epäonnistui useista syistä. Suurtiloja päätyi Mugaben puolue-eliitille, mikä pahensi yhteenottoja. Peltoja on jäänyt viljelemättä myös muiden kiistojen ja siemenviljapulan takia. Monilla ei ole ollut muutenkaan mahdollisuuksia jatkaa tuotantoa entiseen tapaan jos ollenkaan.

Sisällissota edessä?

Huoli Zimbabwen sekasorrosta kasvaa myös sen naapurimaissa. Etelä-Afrikan presidentti Thabo Mbeki on toistaiseksi kannattanut "hiljaista diplomatiaa" yksinvaltaisen Mugaben painostamisessa. Asiantuntijoiden mukaan Mbeki voi joutua muuttamaan taktiikkaansa, jos väkivaltaisuudet pahenevat Hararessa.

- Poliittinen ja taloudellinen kriisi on jatkunut seitsemän vuotta. Se on vienyt Zimbabwen kohti täydellistä romahdusta, arvioi kansainvälinen kriisintutkimuslaitos ICG raportissaan.

ICG:n mukaan jännitys kiristyy Zimbabwessa samalla tavalla kuin Zairessa, nykyisessä Kongon demokraattisessa tasavallassa, 1990-luvun lopulla, jolloin diktaattori Mobutu Sese Seko syöstiin vallasta. Tyytymättömyys Mugabea kohtaa kasvaa myös hänen omassa puolueessaan ja armeijassa.

Inflaatio on kasvanut Zimbabwessa korkeammalle kuin missään muualla maailmassa, yli 1700 prosenttiin. Köyhyydessä elää melkein koko 13-miljoonainen väestö.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat