Zimbabwen oppositio varoitti verenvuodatuksesta

Zimbabwen oppositio on pyytänyt naapurimaiden apua, jos maassa puhkeaa väkivaltaisuuksia. Presidentti Robert Mugaben vastustajien mukaan hallitus aikoo lietsoa levottomuuksia.

- Sanon veljille ja siskoille koko mantereella, että älkää odottako ruumiiden ilmestymistä Hararen kaduille. Zimbabwe on perustuslaillisessa ja lainopillisessa kriisissä, totesi opposition MDC-puolueen edustaja Tendai Biti.

Oikeusviranomaiset lupasivat selvittää viimein, pitäisikö puolentoista viikon takaisten presidentinvaalien tulokset julkistaa. Mugabe vaatii toista kierrosta ja äänten uudelleenlaskentaa. Opposition ehdokas Morgan Tsvangirai vakuuttaa puolestaan saaneensa yli puolet äänistä.

Mugaben kannattajien kerrottiin vallanneen kymmeniä valkoisten omistamia tiloja viime päivinä. Viljelijöiden liitto ilmoitti, että yli 60 tilallista on häädetty pelloiltaan.

Zimbabwen syöksykierre alkoi vuonna 2000, kun kymmenettuhannet ihmiset valtasivat Mugaben tuella satoja valkoisten omistamia tiloja. Suurtilojen uudelleenjako valkoisilta mustille epäonnistui muun muassa Mugaben hallinnon korruption takia.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat