Mainos

Zimbabween matkannut kiinalainen aselasti kääntyi takaisin

Mittavaa aselastia Zimbabween kuljettanut kiinalaislaiva palaa kotimaahansa. Kiinan ulkoministeriö ilmoitti, että asekaupat tehnyt yritys on kutsunut laivan takaisin, koska sen lastia ei ole saatu purettua alueen satamissa.

Lastia yritettiin alkuviikolla vielä purkaa Etelä-Afrikassa, mutta satamatyöntekijät kieltäytyivät. Muun muassa Sambia on kehottanut alueen maita kieltämään aselaivan pääsyn satamiinsa, koska Zimbabwen hallitus saattaisi käyttää aseita opposition nujertamiseen.

Kiina on korostanut, että asekaupat solmittiin jo viime vuonna, eikä sopimus riko kansainvälisiä säädöksiä. Laivan lastina on miljoonittain kiväärinammuksia sekä tuhansia kranaatteja.

EU asetti Zimbabwen asesaartoon osana vuonna 2002 langetettuja talouspakotteita. Britannian pääministeri Gordon Brown on esittänyt, että saarrosta pitäisi tehdä kansainvälinen, mutta ehdotus ei ole kerännyt laajaa kannatusta. Viimeksi torstaina Etelä-Afrikan valtapuolueen ANC:n johtaja Jacob Zuma torjui Brownin ajatuksen ennenaikaisena ja hätäisenä.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.